Pobuna u Kašmiru: U strahovitom napadu ubijeno preko 40 pripadnika indijskih sigurnosnih snaga

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 44 pripadnika indijskih policijsko-sigurnosnih snaga ubijeno je u četvrtak popodne kada je bomba eksplodirala u blizini vojnog konvoja u dijelu Kašmira pod indijskom upravom, prenijeli su brojni mediji.

Napad autobombom se dogodio kod grada Srinagar, najvećeg kašmirskog grada pod indijskom upravom, i to je navodno najsmrtonosniji napad još od 1989. godine. Odgovornost za napad preuzela je pakistanska džihadska grupa Džejšu-Muhammed koja operira i na pakistanskom i na indijskom dijelu Kašmira.

Eksplozija se dogodila na jako čuvanoj autocesti Srinagar-Jammu. Ovo je prvi slučaj da je grupa Džejšu-Muhammed primijenila ”šehidsku akciju” (borac koji ručno aktivira detonaciju eksploziva u vozilu unutar kruga neprijateljskih vojnika).

Indijski mediji navode da je oko 15:15 sati po lokalnom vremenu automobil koji je nosio između 300 i 350 kilograma eksploziva pogodio konvoj od oko 70 vozila koji je prevozio oko 2.500 rezervnih vojnika u Kašmir.

“Automobil se zabio u autobus s 44 osobe u unutrašnjosti”, rekao je visoki policijski dužnosnik BBC-u Urdu Riyaz Masroor.

Bharat Bhushan, glasnogovornik indijskog Ministarstva unutarnjih poslova, izjavio je za CNN u petak kako je 37 vojnika poginulo, a pet ih je ranjeno, međutim, brojka poginulih se prema pisanju medija povećala na 44.

Indijska vlada je u saopštenju optužila Pakistan da podržava terorističke skupine na njihovom teritoriju što je Pakistan negirao.

”Uvijek smo osudili djela nasilja bilo gdje u svijetu i snažno odbacujemo svaku insinuaciju pojedinih elemenata u indijskim medijima i vladi koja nastoji povezati napad sa Pakistanom bez istraga” stoji u pakistanskom saopštenju.

Grupa Džejšu-Muhammed objavila je i fotografiju borca koji je izveo napad.

Ummet Press

NOVO NA SAJTU

Guterres: Koronavirus izazvao najveću krizu od Drugog svjetskog rata

0
Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija upozorio je da se svijet suočava s najizazovnijom krizom nakon Drugog svjetskog rata, izazvanom pandemijom koronavirusa koja prijeti...

Preporučeni sadržaj

Iran: Broj umrlih od korona virusom povećan na 1.284 osobe, svakih...

0
U Iranu je od posljedica zaraze novim tipom korona virusa umrlo još 149 osoba, čime je ukupan broj umrlih povećan na 1.284, prenosi Anadolu...

Islamske teme