Izrael napao Siriju i Liban, raste strah od širenja sukoba

Popularno na sajtu

Izrael je izveo napade na vojnu infrastrukturu u Siriji i Libanu, saopćila je izraelska vojska, usred zabrinutosti da bi ofanziva zemlje protiv Hamasa mogla prerasti u širi sukob širom Bliskog istoka.

Izraelski borbeni avioni gađali su raketne bacače u Siriji i ciljeve Hezbollaha u Libanu kao odgovor na ranija lansiranja raketa na izraelsku teritoriju, saopćila je rano u ponedjeljak izraelska vojska.

Izraelski vojni dužnosnici nisu dali dodatne pojedinosti o napadima, uključujući moguće žrtve. Al Jazeera nije mogla nezavisno potvrditi napade ili njihove posljedice.

Izraelska vojska je angažirana u prekograničnim borbama s libanskom oružanom grupom Hezbollah i ponovo vrši zračne udare na Siriju otkako je pokrenula rat protiv Hamasa.

Sjedinjene Američke Države također su izvele napade na Siriju kao odgovor na nagli porast raketnih i bespilotnih napada na svoje snage u toj zemlji i Iraku, za koje su okrivile grupe koje podržava Iran.

Pentagon je u četvrtak saopćio da je američka vojska izvela napade na dva objekta u Siriji koje koristi iranska Islamska revolucionarna garda i grupe koje podržava Iran, nakon što je predsjednik Joe Biden ranije obećao odgovoriti na napade na američko osoblje.

AJB

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz