NYT: Koja je tajna Bidenove ‘nepokolebljive podrške’ Izraelu?

Popularno na sajtu

Američki list The New York Times (NYT) objavio je izvještaj svog glavnog dopisnika iz Bijele kuće u kojem govori o duboko ukorijenjenim vezama predsjednika Joea Bidena s Izraelom i njegovoj “očitoj naklonjenosti jevrejskoj državi“ tokom njegove duge karijere.

Dopisnik Peter Baker kaže da Bidenova snažna podrška Izraelu u vremenima krize nije nova pojava.

Bliska solidarnost koju je pokazao u protekle tri sedmice, od napada Islamskog pokreta otpora (Hamas) na Izrael, ima korijene u više od pola vijeka naklonosti prema “jevrejskoj državi”, koja je postala vrlo lična.

Biden može izgledati kao nevjerovatan heroj za Izrael, pogotovo jer je pobožni katolik, navodi američki list.

Baker u izvještaju tvrdi da su Bidenovi stavovi formirani tokom razgovora s ocem za stolom, koji je osuđivao holokaust nad Jevrejima u Evropi.

Tokom karijere Biden je putovao u Izrael 12 puta, sedam puta kao senator, tri puta kao potpredsjednik Baracka Obame i dva puta kao predsjednik SAD-a.

‘Ne morate biti Jevrej da biste bili cionista’

Tokom tih posjeta sastao se sa svim izraelskim premijerima od ere Golde Meir.

Njegova strast prema “jevrejskoj državi” uvijek je bila toliko očigledna da ga je jedan od kolega u Senatu prije mnogo godina opisao kao “jedinog katoličkog Jevreja”.

Prema NYT-u, dugogodišnji izraelski zvaničnik nedavno ga je nazvao “prvim jevrejskim predsjednikom“ SAD-a, ukazujući na to da Biden vjeruje u jevrejski nacionalizam.

Rekao je: “Ne morate biti Jevrej da biste bili cionista.“

Dennis Ross, dugogodišnji mirovni pregovarač za Bliski istok, koji je radio ili proučavao američke predsjednike iz Demokratske i Republikanske stranke od 1980-ih, također smatra da su Bidenovi odnosi s Izraelom najjači u odnosu na sve ranije američke predsjednike.

Shalom Lipner, koji je bio savjetnik sedam uzastopnih izraelskih premijera, kaže da je Biden sada popularniji u Izraelu od samih izraelskih lidera, navodi list.

Ljevičarski naprednjaci unutar Demokratske stranke

Međutim, to ne znači, kako navodi dopisnik, da Biden nije prolazio kroz periode trzavica s izraelskim liderima, ponajprije sa sadašnjim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Čak i sada Biden pokušava na svoj način spriječiti izraelsku vladu da djeluje prebrzo.

Uprkos “čvrstoj i nepokolebljivoj“ podršci američkog predsjednika Izraelu, postoje ljevičarski naprednjaci, kako ih list opisuje, unutar njegove Demokratske stranke koji su kritizirali izraelsko ugnjetavanje Palestinaca, širenje naselja na Zapadnoj obali i dugotrajnu opsadu Pojasa Gaze, koja je pretvorila to područje u zatvor na otvorenom.

Pojedini članovi Bidenovog tima privatno su izjavili da ne razumiju zašto je predsjednik spreman podržati Netanyahua dok izraelske snage drže Gazu pod opsadom, onemogućavaju snabdijevanje hranom i gorivom i bombardiraju Pojas Gaze u kojem su poginule hiljade ljudi.

Neki Bidenovi saradnici smatraju da Bidenova otvorena podrška Netanyahuu daje američkom predsjedniku mogućnost da utječe na izraelskog premijera na njihovim privatnim sastancima.

NYT je objavio da je predsjednik razgovarao s Netanyahuom deset puta od kako je palestinski otpor napao Izrael i zarobio više od 200 talaca.

‘U SAD-u nije bilo velikih osjećanja za Palestince’

List je primijetio da Biden nije pokazivao istu empatiju prema Palestincima na početku karijere.

Jonah Blank, koji je bio Bidenov savjetnik za regionalna pitanja dok je bio senator, rekao je da nije bilo velikog “apetita” u SAD-u za propalestinska osjećanja, ili čak za relativno uravnotežen pristup.

Međutim, Blank ponavlja da se to sada promijenilo, jer “priznavanje ljudskosti Palestinaca više nije političko samoubistvo“.

Američki list tvrdi da je Biden dugo podržavao uspostavljanje zasebne države za Palestince, a povremeno je vršio pritisak na Izraelce da ulože više napora za postizanje mira.

Biden je uspostavio čvrst odnos s izraelskim vođama.

Rabin Michael Beals iz Kongregacije Beth Shalom u Wilmingtonu, Delaware, kojeg Biden naziva “mojim rabinom“, prisjeća se kako je rekao: “Nikad prije nisam čuo predsjednika da sebe naziva cionistom“, kao što to aktuelni predsjednik čini.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz