Izraelske snage ubile Palestinca kod ulaza u džamiju al-Aksa

Očevici kažu da se mladić sukobio sa izraelskim policajcima koji su tukli jednu djevojku u pokušaju da je izbace iz kompleksa džamije.

Popularno na sajtu

Izraelske snage ubile su Palestinca nedaleko od ulaza u kompleks džamije al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Očevici kažu da se mladić sukobio sa grupom izraelskih policajaca koji su tukli jednu djevojku u pokušaju da je izbace iz kompleksa džamije.

Palestinski vjernici na ulazu u to mjesto u subotu su rekli da je policija upucala muškarca najmanje deset puta.

Policija tvrdi da je 26-godišnji Mohammad Khaled al-Osaibi pokušao uzeti pištolj od policajca.

Porodica ubijenog mladića optužuje Izrael za njegovo pogubljenje. Kažu da je ubijen na putu do džamije gdje se išao moliti.

Porast napetosti

Al-Osaibi bio je iz Houre, beduinskog arapskog sela u južnom Izraelu. Incident se dogodio oko ponoći u blizini Lančanih vrata, pristupne tačke kompleksu džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalemu pod izraelskom okupacijom, saopćila je policija.

Izraelska policija pojačala je svoje snage u tom području dok se deseci hiljada muslimanskih vjernika iz Jerusalema i sa Zapadne obale pod izraelskom okupacijom okupljaju na ramazanskoj molitvi u džamiji Al-Aksa.

U petak se više od 200.000 Palestinaca okupilo na podnevnoj molitvi u kompleksu, koja je protekla mirno.

Napetosti između Palestinaca i Izraela rastu otkad je izraelski premijer Benjamin Netanyahu krajem godine formirao vladu s koalicijom krajnje desničarskih stranaka.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz