Izvještaji: Amerikanci se planiraju vratiti u Idlib s novom skupinom

Popularno na sajtu

Prije pet godina Džebhetun-Nusra ugasila je pokret Hareketul-Hazm, uspostavljen i naoružan od strane Sjedinjenih Država, a sudeći prema najnovijim izvještajima, Amerikanci se namjeravaju vratiti u Idlib s novom skupinom u kojoj će rukovodstvo činiti bivši članovi pomenutog pokreta, zatim članovi bivšeg Sirijskog Revolucionarnog fronta te određeni disidenti Assadovog režima.

Sirijski aktivisti posljednjih dana objavili su niz izvještaja o tome kako Amerikanci užurbano rade na uspostavi nove njima lojalne skupine u sjeverozapadnoj Siriji, a kako bi bila protuteža turskom utjecaju nakon što su SAD Turskoj uvele sankcije zbog sistema S-400.

Razlog za vraćene Amerikanaca u ovaj dio Sirije je i Tahriru-Šam (HTŠ) koji je opstao sve ove godine tokom kojih je uspješno balansirao odnos i održao sklopljeni mir s Turskom.

Naravno, nova skupina bliska SAD-u u Idlibu neće zaživjeti, regiju kontrolira Tahriru-Šam, pragmatični nasljednik Džebhetun-Nusre, a s tim nije zadovoljna ni Turska, međutim, akcije koje će Tahriru-Šam zasigurno provesti protiv nove skupine, jer time osigurava sebe i nastavak džihada, će poslužiti kao povod za nove američke prekogranične “antiterorističke operacije” na HTŠ a to znači pometnju i promjenu ravnoteže u korist Assadovog režima, što Turskoj ne odgovara.

U svemu tome, ukoliko doista dođe do realizacije uspostave nove pro-američke skupine, HTŠ, i Turska koja kontrolira sirijsku opoziciju, će se naći na istoj strani.

Administracija novog američkog predsjednika Joe Bidena je neprijateljski nastrojena prema turskoj vladi, te se zalaže za izraelsku regionalnu dominaciju i novi mirovni odnosno nuklearni sporazum s Iranom, samim tim najave oko novih američkih miješanja u sirijsko pitanje nisu iznenađujuće.

(Ummet Press)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz