Sirija: Na terenu je veliko grupisanje pobunjeničkih frakcija protiv Džebhetu fethiš-Šama (Nusra front)

Popularno na sajtu

Iz straha od Džebhetu fethiš-Šama (Džebhetun Nusra), nekoliko frakcija koje su bile u sukobu sa Fethu Šamom utopile su se u Ahraruš-Šam, koja važi za najjaču pobunjeničku skupinu u Siriji.

Vodstvo Ahraruš-Šama je zaprijetilo da će bilo čiji napad na ove skupine biti smatram objavom rata Ahraru i da će Ahrar odgovoriti. Ovo je u stvari bila jasna prijetnja Nusri da će biti napadnuta ukoliko nastavi sa akcijama protiv FSA skupina koje Nusra optužuje za izdaju.

Ahraruš-Šam je jedina pobunjenička skupina u Siriji koja je po brojnosti i opremljenosti oružjem veća/jača od Fethi Šama (Džebhetun Nusra).

Podsjećamo: Džebhetu fethiš-Šam (Džebhetun-Nusra) je zbog izdaje nekoliko FSA skupina pokrenula prije par dana akcije zauzimanja njihovih baza zapadno od grada Halepa i u provinciji Idlib. Prema Nusrinom saopštenju, u ovim akcijama Nusre nije bilo ubijenih na suprotnoj strani, ali su neke skupine kasnije ubile više Nusrinih boraca. Cilj zauzimanja baza ovih skupina poput Šamskog fronta (Džebhetu Šamije) jeste da se one ugase, tj. da se neutrališe njihovo vodstvo koje je izdalo Halep (hiljade boraca Džebhetu-Šamije rasporedjenih u blizini Halepa po naredbi vodstva nisu učestvovali u borbama za deblokadu Halepa).

Također podsjećamo, da je Nusra i ranije izvodila slične akcije, te je ugasila nekoliko FSA prodemokratskih skupina poput Hareketu Hazm, Džejšu suvvar Džemala Marufa itd. Čini se da ovoga puta pred ovom namjerom Nusre stoji mnogo veći izazov.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz