Sirija: Eskalirao sukob između Džebhetu Fethiš-Šama (Nusra front) i pobunjeničkih frakcija

Popularno na sajtu

Oružani sukob izbio je u noći utorka između bivšeg Nusra fronta i savezničke skupine Džundul Aksa, s jedne strane, i pobunjeničkih frakcija Sukuruš-Šam i Šamski front i skupina koje je podržavaju, s druge strane.

Borbe se vode u više mjesta diljem provincije Idlib, a događaji se nižu izuzetno dinamičnim tempom.

Pojedini aktivisti bliski pobunjeničkim snagama nazvale su ove sukobe “Velikim ratom protiv Al-Kaide”, dok se o događaju navodno izjasnila i Unija sirijskih učenjaka, pozivajući na borbe protiv Džebhetu Fethiš-Šama. Unija sirijskih učenjaka je ranije podržala savezništvo pobunjeničkih snaga sa turskom vojskom protiv IDIŠ-a u Al-Babu, ali se nije oglasila povodom savezništva Turske i Rusije protiv IDIŠ-a.

Mnoge utjecajne ličnosti sirijske pobune pozvale su na smirivanje tenzija, dok su mnoge skupine zauzele neutralni stav po pitanju ovih sukoba.

Po jednoj izjavi objavljenoj na socijalnim mrežama a koju navodno potpisuje Ahraruš-Šam, tvrdi se da su pregovori u Astani imali za cilj samo jedno: izbaciti i izolirati Džebhetu Fethiš-Šam iz sirijske revolucije.

Aktivisti bliski Nusri navode da je Nusra (Džebhetu Fethiš-Šam) opkolila baze Sukuruš-Šama i Šamskog fronta, optužujući ove dvije skupine da su u Astani prodali sirijski narod i sirijsku revoluciju. Nusra je zahtijevala predaju vojnika i preuzimanje ovih baza na jugu i zapadu provincije Halep.

Bilo kako, socijalnim mrežama kruže različiti i medjusobno oprečni izvještaji o pomenutom sukobu, dok smutljivci i bolesna srca koriste priliku za raspirivanje sukoba objavljivanjem više lažnih vijesti. U ovom momentu je teško isfiltrirati vjerodostojne informacije iz mora informacija koje se plasiraju na netu, stoga savjetujemo muslimane da budu oprezni po pitanju prihvatanja informacija.

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz