Kako privoliti na post muslimane koji ne poste u ramazanu?

Popularno na sajtu

Pitanje: Na koji način se trebamo ophoditi prema muslimanima koji ne poste ramazan? Koji je najprimjereniji način da ih se pozove da poste?

Odgovor: Stroga je obaveza da pozovemo muslimane koji ne poste ramazan i da ih na post privolimo, a da ih također upozorimo na opasnost ostavljanja posta. Sve to možemo učiniti na sljedeći način:

1. Najprije ćemo ih upoznati sa činjenicom da je post mjeseca ramazana strogi farz, da post ima veoma važno mjesto u islamu i da je to jedan od stubova na kojima je sagrađen islam.

2. Podsjetit ćemo ih na veliku nagradu koja pripada postaču, kao što kaže Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: „Ko isposti ramazan s pravim imanom, nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je do tada počinio.“ (Buhari, br. 38, Muslim, br. 760)
Također je zabilježeno  da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Kaže Allah, dž.š: ‘Post je Moj i Ja za njega nagrađujem. On (postač) ostavlja svoju strast i hranu zbog Mene. Post je štit. Postač ima dvije radosti: jednu prilikom iftara, a drugu kada se susretne sa svojim Gospodarom. Zadah iz usta postača draži je Allahu od mirisa miska.“ (Buhari, br. 7492, Muslim, br. 1151)

3. Također ćemo im ukazati na žestoku kaznu koja očekuje one koji ne poste ramazan i pojasnit ćemo im da je ostavljanje posta u ramazanu jedan od velikih grijeha. Ibn Huzejme i Ibn Hibban bilježe hadis od Ebu Umame, r.a., u kojem stoji: „Čuo sam Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da kaže: ‘Dok sam spavao, došla su mi dva čovjeka i uzela me za podlaktice te me odveli do jednog nepristupačnog brda, a zatim su mi kazali: ‘Popni se.’ ‘Nisam u stanju da to uradim’, rekao sam. Rekli su: ‘Mi ćemo ti olakšati.’ Popeo sam se na brdo, a zatim čuo veoma glasne zvukove. Rekao sam: ‘Kakvi su ovo zvukovi?’ Rekli su: ‘To su urlici stanovnika Vatre.’ Zatim smo krenuli i došli do ljudi koji su bili obješeni za svoje tetive, a pri tome su im usta bila široko razjapljena, a iz njih je tekla krv. Upitao sam: ‘Ko su ovi?’ Rekoše: ‘Ovo su oni koji prekidaju svoj post prije nego što nastupi vrijeme.’ Albani je kazao da je ovaj hadis sahih, te u njegovom komentaru kazao: „Ovo je kazna za onoga ko posti, a zatim namjerno prekine svoj post prije negoli nastupi vrijeme iftara. Kakvo je onda stanje onoga ko uopće ne posti!?“

4. Pojasnit ćemo im da post uopće nije težak. Naprotiv, donosi sreću, radost,  zadovoljstvo i smirenost u naše duše. Postačko srce je u stalnom rahatluku i ono osjeća slast u činjenju ibadeta, u učenju Kur'ana i klanjanju noćnog namaza.

5. One koji ne poste pozvat ćemo da poslušaju određena predavanja ili da pročitaju tekstove napisane o postu i njegovoj važnosti.

6. Ne smijemo sebi dozvoliti da nas pozivanje onih koji ne poste zasiti i da nam dosadi. Naprotiv, moramo ih konstantno pozivati uz primjeren i blag govor, lijep savjet i iskrenu dovu za njih da ih Allah uputi i da im oprosti.

Molim Allaha da nama i vama podari uspjeh i da nas učvrsti na Pravom putu!


Izvor: http://islamqa.info/ar/ref/50745

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz