Kurdi proglasili federalnu regiju u Siriji

Popularno na sajtu

Glavna frakcija sirijskih Kurda proglasila je federalnu regiju u područjima pod njihovom kontrolom na sjeveru Sirije, saopćio je kurdski zvaničnik.

Stranka demokratskog jedinstva (PYD) u srijedu je najavila da planira uvesti federalni sistem, a to se desilo nakon dva dana razgovora s predstavnicima Kurda, Arapa, Asiraca i drugih zajednica na sjeveru Sirije u gradu Rmeilanu u provinciji Hassakah. 

Na sastancima je raspravljano o spajanju tri kurdska autonomna područja u federalni sistem.

I Vlada Sirije i glavni opozicijski blok odbacili su taj potez.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije izdalo je saopćenje u kojem “upozorava svakoga ko se usudi podrivati jedinstvo zemlje i naroda u Siriji pod bilo kojim imenom”, dodajući: “Stvaranje unije ili federalnog sistema (…) u suprotnosti je s Ustavom i svim sirijskim konceptima i međunarodnim rezolucijama.”

Opozicijska Sirijska nacionalna koalicija također je odbacila takvu, kako su naveli, jednostranu deklaraciju i upozorili na svaki pokušaj formiranja autonomnih regija bez volje sirijskog naroda.

Proglašena federalna regija, koju su Kurdi nazvali Rojava, sastoji se od tri enklave ili kantona pod kontrolom Kurda na sjeveru Sirije: Jazira, Kobani i Afrin.

Nawaf Khalil iz PYD-a rekao je za AP kako njegova stranka ne lobira za čisto kurdsku regiju, ali kako želi da se “model federalizma primijeni na sve u Siriji”.

Khalil je naveo da bi u tom području na sjeveru Sirije živjeli i Turkmeni, Arapi i Kurdi.

Sirija i SAD protiv federalizma

State Department je saopćio da Sjedinjene Američke Države neće priznati nikakvu autonomnu ili poluautonomnu regiju na sjeveru Sirije.

Sirijski ambasador u Ujedinjenim narodima Bashar Jaafari odbacio je u srijedu plan sirijskih Kurda da proglase federalnu regiju na sjeveru Sirije.

Taj potez, kojim bi se tri kurdska autonomna područja spojila u federalni sistem, svakako će uznemiriti susjednu Tursku koja strahuje da bi to još više podstaklo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz