Sirijski Kurdi najavili proglašenje federacije

Popularno na sajtu

Kurdi koji kontroliraju sjever Sirije najavili su da će uskoro proglasiti federalni sistem, saopćili su kurdski zvaničnici, dok je sirijski ambasador u UN-u Bashar Jaafari odbacio taj plan na mirovnim pregovorima u Ženevi o tome kako okončati petogodišnji rat.

Taj potez kojim bi se tri kurdska autonomna područja na sjeveru Sirije kombinirala u federalni sistem svakako će uznemiriti susjednu Tursku koja strahuje da bi to još više potaknulo separatizam među kurdskom manjinom u toj zemlji.

Idris Nassan, kurdski zvaničnik i bivši vođa sirijske Stranke demokratskog jedinstva (PYD), rekao je da će ovakva objava značiti “širenje okvira samoupravljanja” širom sjevera Sirije.

U intervjuu za Al Jazeeru, Nassan je rekao da su pripreme za federaciju u toku već neko vrijeme i da će se uskoro to objaviti.

Jaafari, koji predvodi delegaciju sirijske Vlade na pregovorima u Ženevi, rekao je da je smisao razgovora u Švicarskoj da se priča o jedinstvu Sirije i načinima zaštite njenog teritorijalnog integriteta.

“Klađenje na bilo kakvu podjelu među Sirijcima bio bi totalan promašaj”, naglasio je, odgovarajući na pitanje o planovima Kurda da proglase federalnu regiju.

Federalno uređenje Sirije

James Bays izvještava iz Ženeve da je PYD do sada bio izostavljen u mirovnim pregovorima te da je značajno vrijeme u koje će se objaviti federalno uređenje.

“Mislim da je to veoma značajno što najavljuju ovakav potez dok traju razgovori. PYD je izabrao ovo vrijeme kako bi rekao ‘nemojte nas zaboraviti’, jer su bili isključeni iz ovog procesa u Ženevi”, javlja Bays.

PYD nije pozvan na pregovore jer je to tražila Turska koja ga vidi kao produženje Radničke partije Kurdistana (PKK).

O federalizmu u Siriji raspravljalo se posljednjih sedmica nakon što je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova govorio o toj ideji uoči pregovora u Ženevi.

Nakon toga, u intervjuu za Al Jazeeru, specijalni predstavnik UN-a za Siriju Staffan de Mistura rekao je da će se o ideji federacije najvjerovatnije raspravljati u Ženevi.

Ipak, jedan od visokih savjetnika sirijskog predsjednika Bashara al-Assada odbio je mogućnost takvog uređenja Sirije.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz