Sirija: Pomoć UN-a pogubna po djecu Madaye

Objavljeno / ažurirano:

Hiljade opkoljenih civila u sirijskom gradu Madayi, na periferiji zapadnog Damaska, nisu mogle ni očekivati da će humanitarna pomoć u hrani koju su Ujedinjeni narodi dopremili u ovaj grad dovesti do nove epidemije koja ugrožava živote stotine djece u gradu koji je pod opsadom libanskog Hezbollaha i snaga sirijskog režima.

Zdravstvene organizacije u Madayi i Baqinu izdale su saopćenje prije nekoliko dana u kojem su potvrdile smrt dva civila te da je kod 600 osoba, uglavnom žena i djece, uočena pojava edema po cijelom tijelu, najčešće na trbuhu koji izgleda nadut, ali i na licu i drugim dijelovima tijela, što ukazuje na to da su deseci  građana oboljeli od bolesti „kvašiorkor“.

U saopćenju se naglašava kako se oboljenje pojavilo zbog nedostatka proteina životinjskog porijekla u hrani koju je UN nedavno uvezao u Madayu i da je bila ograničena samo na mahunarke i sadržavala je biljne proteine.

Ta organizacija je saopćila kako nema mogućnost liječiti bolesnike sve dok se u grad ne dopreme odgovarajuća hrana i lijekovi.

Izvor: Al Jazeera

NOVO NA SAJTU

Kineski terorizam: Kineske vlasti prisiljavaju Ujgure da jedu svinjetinu

0
Bivši zatvorenici kampova svjedoče kako su morali jesti svinjetinu svakog petka, dok je vlada razvila program uzgoja svinja u regiji gdje žive Ujguri.

Preporučeni sadržaj

Talibani oslobodili još jedan distrikt u Kunduzu i ušli u Khanabad

0
Afganistanski talibani od sinoć su ostvarili rapidan napredak u pokrajini Kunduz gdje su ovladali distriktom Dasht e-Archi. Afganistanska marionetska vojska nije dobila pojačanje iz Kunduza...

Islamske teme