Sirija: Pomoć UN-a pogubna po djecu Madaye

Objavljeno / ažurirano:

Hiljade opkoljenih civila u sirijskom gradu Madayi, na periferiji zapadnog Damaska, nisu mogle ni očekivati da će humanitarna pomoć u hrani koju su Ujedinjeni narodi dopremili u ovaj grad dovesti do nove epidemije koja ugrožava živote stotine djece u gradu koji je pod opsadom libanskog Hezbollaha i snaga sirijskog režima.

Zdravstvene organizacije u Madayi i Baqinu izdale su saopćenje prije nekoliko dana u kojem su potvrdile smrt dva civila te da je kod 600 osoba, uglavnom žena i djece, uočena pojava edema po cijelom tijelu, najčešće na trbuhu koji izgleda nadut, ali i na licu i drugim dijelovima tijela, što ukazuje na to da su deseci  građana oboljeli od bolesti „kvašiorkor“.

U saopćenju se naglašava kako se oboljenje pojavilo zbog nedostatka proteina životinjskog porijekla u hrani koju je UN nedavno uvezao u Madayu i da je bila ograničena samo na mahunarke i sadržavala je biljne proteine.

Ta organizacija je saopćila kako nema mogućnost liječiti bolesnike sve dok se u grad ne dopreme odgovarajuća hrana i lijekovi.

Izvor: Al Jazeera

NOVO NA SAJTU

Smutnja sljedbenika strasti je opasnija od smutnje Dedždžala

0
Ovo su riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koji je govorio suštu istinu, zato ne dopusti da te ponese visoko mišljenje o sebi, kao ni činjenica da si na Pravom putu, pa da se upustiš u razgovor sa sljedbenicima strasti pod izgovorom da se s njima raspravljaš ili provjeriš njihov stav

Preporučeni sadržaj

Ramazan promjena: Evo šta su oni imali reći o Kur'anu

0
Cijeli život učenjaka je kružio oko učenja, poučavanja i primjene Kur'ana međutim opet su pred kraj života žalili što mu nisu posvetili čak i...

Islamske teme