Ko ubija civile i zašto?

Popularno na sajtu

Islamski Emirat (Afganistan) koji se bori za oslobađanje od okupacije, uspostavljanje islamskog sistema života i vraćanje sigurnosti narodu, počiva više nego bilo ko drugi na islamskim pravilima i propisima i ljudskim vrijednostima. Stoga je preduzeo svoje najbolje napore kako bi spriječio civilne žrtve.

Poznato je svima da se okupatori i njihovi saveznici ne brinu za ljudske živote niti se pridržavaju nekih pravila, rade što god žele, jer nema nikog ko bi ih držao za odgovornim. Oni ne mare ni za koga u postizanju svojih zlonamjernih ciljeva. Počinilu su sva krivična djela za sopstvene interese. Ubijaju civile, zatvaraju ih, ruše njihove kuće te ih istjeruju iz njihovih ognjišta.

Ovo nije puka tvrdnja; u proteklih 11 godina bilo je na stotine, ako ne i hiljade slučajeva koji dokazuju njihova nehumana djela. U nastavku podsjećamo na samo neka od njih:

U julu 2008, okupatori su bombardovali svadbeno veselje u Aoughazu, područje Haska-Maian, u kojem je ubijeno 48 civila, uglavnom žena i djece, uključujući i mladu. Dva dana prije ovog incidenta, u neprijateljskom bombardovanju ubijena su 22 civila u provinciji Nuristan.

U augustu 2008, u okupatorskom bombardovanju ubijeno je 110 civila, od kojih su većina žene i djeca, u Aziz-Abad selu, Šindad okrug, provincija Herat.

U augustu 2009, u provinciji Kunduz bombardovana je cisterna za naftu koja je bila okružena ljudima, ubijeno je 150 civila, da bi u istoj provinciji u novembru 2012, Arbakis (lokalna plemenska policija) nemilosrdno zapalila deset civila i još sedam ranila.

U 2009, okupatori su bombardovali selo Grana u Bala-Boluk distriktu, provincije Farah, ubivši pri tome više od 140 civila, među kojima je bilo 93 dječaka i djevojčica i 25 žena, dok su ostali bili ljudi srednje dobi.

U februaru 2011, bombardovano je 65 civila u Ghazi-Abad distriku, provincija Kunar. Slično tome, u martu 2011, ubijeno je devetoro djece, koja su sakupljala drva, u dolini Pach, provincija Kunar.

U martu 2012, krvavi incident u Zang-Abadu, u distriktu Panjwai, provincija Kandahar, šokirao je cijeli svijet.

U junu 2012, u Sajawand oblasti, provincija Logar, u okupatorskom bombardovanju na svadbeno veselje ubijeno je 17 civila, uglavnom žene i djeca, uključujući i mladu.

Prošle godine, u pokrajni Urzgan, jedan od Arbaki komandira zvani Shujaee, ubio je 17 civila u jednom danu. Ukupno je ubio 120 nedužnih ljudi. Ovaj kriminalac je ispitivan od strane okupatora zbog ovog krivičnog djela. Ali nakon što je uhapšen zbog istog, pružena mu je potpuna podrška i pušten je na slobodu.

U januaru 2013, ubijeno je 18 civila u bombardovanju džamije i sela u dolini Tangi, provincija Wardak. Takođe, više od 20 osoba, uključujući 12-toro djece ubijeno je u brutalnom bombardovanju civilnih kuća u dolini Shaigal, provincija Kunar. Istovremeno, kako bi sakrio svoj zločin u kome je ubijeno i ranjeno preko 30 ljudi, neprijatelj je minom raznio civilni autobus (optuživši mudžahide, op.PV), u području Salar, pokrajna Wardak.

Ovo su samo neki od slučajeva. Inače, svima je poznato da su okupatori i njihove marionete ubili na desetine hiljada civila u nelegitimnom ratu protiv afganistanskog naroda. Na hiljade je zatvoreno, dok je na desetine hiljada ostalo bez svojih domava.

Važno je napomenuti da je većina mina postavljeno od strane samih okupatora, koji ih namjerno aktiviraju na civile kako bi time oklevetali mudžahide. Neprijatelj, koji je na pragu historijskog poraza, ovim načinom želi umanjiti simpatiju i podrušku naroda spram mudžahida. Ali, milošću Allaha Svemogućeg, oprezan i hrabar afganistanski narod dobro razumije situaciju. Stoga se intenzitet saosjećanja sa mudžahidima i podrške njima protiv okupatora značajno povećava među Afganistancima i širi iz dana u dan.

Islamski Emirat Afganistan

Izvor: Shahamat.info – zvanični sajt Islamskog Emirata Afganistana

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz