Primanja direktora državnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo mnogo su veća od njihovih neto plaća čiji je spisak Klix.ba nedavno objavio. Pojedini funkcioneri pored neto plaća koje godišnje iznose skoro 49 hiljada KM zarade i do 72 hiljade KM po ugovorima o djelu ili autorskim honorarima, te više od 16 hiljada KM prihoda od samostalne djelatnosti.

Spisak najplaćenijih direktora javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo izazvao je buru među građanima, ali i članovima Vlade KS koji su ostali šokirani enormno visokim plaćama direktora koje dosežu čak 115.000 KM godišnje.

Visoke plaće koje su iznad prosjeka razvijenosti BiH nisu zadovoljile potrebe direktora javnih preduzeća i ustanova u Kantonu Sarajevo. Većina njih zarađivala je i na osnovu ugovora o djelu, autorskih honorara i prihoda od samostalne djelatnosti.

Tako je direktor Psihijatrijske bolnice Kantona Sarajevo Omer Ćemalović pored godišnje neto plaće u iznosu od 48.919,81 KM zaradio i 72.002,04 KM na osnovu povremene samostalne djelatnosti i 8.369.94 KM prihoda od drugih samostalnih djelatnosti.

Jedna od plaćenijih direktorica je i supruga bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Sebija Izetbegović koja se nalazi na funkciji direktorice Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš.

Izetbegović je uz godišnju neto plaću koja iznosi 52.045,37 KM primila i 8.589,90 KM na osnovu ugovora o djelu/autorskih honorara, te nevjerovatnih 16.025,00 KM prihoda od drugih samostalnih djelatnosti.

Direktor Toplana Admir Džubur na osnovu prihoda od drugih samostalnih djelatnosti zaradio je 10.76,00 KM, dok je u istom vremenskom periodu primio i neto plaću u iznosu od 40.844,92 KM.

Dževad Kadribegović, direktor Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, samo u 2014. godini zaradio je nevjerovatnih 115.009,08 KM neto plaće, a pored toga dobio je 146,27 KM na osnovu povremene samostalne djelatnosti i 116,73 KM prihoda od drugih samostalnih djelatnosti.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina je najsiromašnija zemlja u regiji. Više od jedne četvrtine ukupne radne snage je nezaposleno, dok blizu 700 hiljada bh. građana živi na rubu siromaštva.

Stopa nezaposlenosti mladih je najviša u Evropi, a samo u prošloj godini oko 68 hiljada građana BiH iselilo je iz države u potrazi za boljim životom.

Prosječna plaća u državi iznosi 834 KM, dok najniža penzija, koju prima blizu 200 hiljada penzionera, iznosi 326,17 KM.

Ovi podaci su zaprepastili mnoge građane BiH, te izazvali buru reakcija na internetu. Navodimo samo jedan od komentara čitalaca:

“U prosjeku nekih 40k godišnje, znači imaju platu oko 3.5 hiljade maraka, to je ono što znamo. A ne znamo za bajramluke, božićluke, regrese, tople, komisije, odbori, pododbori, kojekakvi prijemi i reprezentacije. Alija, pomjeri se da legnem!”

Izvor: Klix