Mapa: Šebabul-Mudžahidin kontrolira 70% centralne i južne Somalije

Popularno na sajtu

Džihadski džemat Šebabul-Mudžahidin u Somaliji posljednjih godina povećava svoju dominaciju širom zemlje.

Navodi se da grupa kontroliše oko 70 posto južnih i centralnih dijelova Somalije.

Dok marionetska vlada djeluje u glavnom gradu Mogadišu i nekim provincijskim centrima, poznato je da al-Šabab dominira u ruralnim područjima, slično kao što su afganistanski talibani godinama kontrolirali ruralne oblasti prije nego su krenuli preuzimati velike gradove.

Procjene su da grupa ima hiljade članova, a napadi se često vrše na centre koje kontroliše vlada u Mogadišu.

Šebabul-Mudžahidin koristi političke krize kao priliku

Nekoliko je razloga za širenje prisustva grupe širom zemlje. To uključuje razloge kao što su politička kriza u zemlji, snage Afričke unije koje ostavljaju nedjelotvoran pritisak na grupu i neodržive strategije u borbi protiv džihadističkih grupa.

Zvaničnici Ujedinjenih nacija, Afričke unije i nekih zapadnih zemalja također potvrđuju da su problemi s kojima se suočava vlada Mogadiša u posljednje dvije godine doprinijeli napretku al-Šababa.

Samira Gaid, direktorica Hiraal instituta koji prati razvoj događaja u Somaliji i na Rogu Afrike, navodi da je grupa značajno proširila svoje posjede i da to čini kontinuirano godinama.

U izvještaju koji je prošlog mjeseca objavio belgijski International Crisis Group, navedeno je da se al-Šabab s vremenom integrirao s ljudima i da je ovaj faktor igrao važnu ulogu u postizanju napretka.

Važno je napomenuti da je unatoč povratku SAD-a u Somaliju, dotična grupa nastavila s velikim napadima na mnoge vojne centre somalske vojske, uključujući i baze Afričke unije.

Najnovija situacija u Somaliji

Šebabul-Mudžahidin ima dominaciju do 70 posto u centralnim i južnim dijelovima Somalije. Grupa takođe drži oko polovine sjevernih regiona susjedne Kenije.

Prisustvo vlade uMogadiš koju podržava Zapad u istim regionima ostaje na oko 30 posto. Administracija Mogadiša nije prisutna u Somalilandu, Puntlandu i Mudugu u sjevernim dijelovima zemlje. Ova tri regiona kontrolišu autonomne vlade koje se ponašaju kao da su de facto nezavisne.

Al-Šabab ima područja aktivnosti u Somalilandu i Puntlandu na sjeveru zemlje.

Osim toga, aktivne su i neke grupe milicija koje djeluju lokalno u određenim dijelovima Somalije.

Za juli 2022. situacija u zemlji je sljedeća:

Zeleno: Šebabul Mudžahidin Crveno: Somalijska vlada Rozo/ljubičasto: Autonomne regije

Mepa News/Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz