Masakr nad muslimanima El-Kubejra počinile njihove komšije šijje-alevije

Popularno na sajtu


Sirijski ustanak će vjerovatno biti uvršten u stranice islamske historije kao jedan od najkrvavijih. Ovdje je manifestirana brutalnost, nevjerovatna okrutnost i neljudka mržnja šiitske sekte alevija prema muslimanima.

I činjenica da su u sirijskoj orgiji terora uključeni ne samo oružane alevije, nego također i obične alevije, dokazuje još jednom da je borba u ovoj zemlji između islama i nevjerstva.

Još jedno bjesnilo mnogobožaca osvaja susjedstvo grada Hame – njihove žrtve su bile oko 100 muslimana.

Kako je izvijestio predstavnik opozicije Sirijskog nacionalnog vijeća (SNC) Muhamed Sermini, 80 civila je brutalno rastrgano, uključujući najmanje 22 djece i žena, u selima El-Kubeir i Mazraf u srijedu, 6. juna.

Ukupno u selu živi 10 familija, a selo se sastoji od 20 kuća. Ovo je rečeno CNN-u od strane pukovnika Halida Alija, glasnogovornika vojnog vijeća Sirijske oslobodilačke armije u Hami.

Rami Abdurahman, predstavnik Sirijske organizacije za nadgledanje ljudskih prava, kaže da je desetine muslimana ubijeno od ruku alevija u El-Kubeiru. Nije mogao dati tačan broj ubijenih.

Video postavljen na Youtube u srijedu pokazuje tijela zamotana u jorgane. Na videu se može vidjeti ubijeno dijete i rastrgana tijela. Video je snimljen u Mazraf oblasti.

Kako je rekao svjedok masakra, stanovnik El-Kubeira u pokrajini Hama, iza masakra su Asadova alevijska banda i njihovi podržavaoci iz susjednih sela.

Prema čovjeku koji je preživio masakr, nakon što su alevije napustile muslimansko selo, on je izbrojao oko 40 tijela, većina od njih su žene i djeca, uključujući tromjesečnu bebu.

Oni su zaklani. Neki su zapaljeni.

Među žrtvama, on je imenovao 4 člana svoje familije. Prema svjedoku, većina alevija je došla iz susjednih sela, poznatih po svojoj podršci Asadu.

Aktivisti opozicije kažu da su masakru prethidili sati tenkovske vatre. Onda su u selo ušle alevije koje žive u susjednim oblastima – alevijska sela locirana oko El-Kubeir oblasti.

Pobiješnjeli mnogobošci su bili naoružani puškama i noževima.

Lokalni stanovnik je rekao da je on nakon tragedije najmanje 10 puta pokušao da pozove UN posmatrače da dođu u selo i sami vide šta se desilo. Međutim, rečeno mu je da je to moguće samo sa dozvolom alevijskog režima.

I kasnije je Rojters izvijestio, citirajući vođu misije međunarodnih posmatrača, generala Roberta Mooda, da “bespomoćno” UN osoblje “ne može da prođe” do mjesta masakra.

“Oni (posmatrači) su zaustavljeni na kontrolnim punktovima režimske sirijske armije, i u nekim slučajevima su vraćeni nazad” kaže Mood.

On naglašava da predstavnici misije “nisu napustili svoje namjere da uđu o oblasti tragedije”.

Sirijsko nacionalno vijeće također poziva u pomoć međunarodnu zajednicu, apelirajući na UN i arapske marionetske režime sa zahtjevom da poduzme “hitnu akciju protiv Asadovog režima, koji ne čuje upozorenja upućena njemu da osigura da se ovakvi incidenti više ne dogode”.

“Jasno je da će režim iskoristiti vrijeme koje mu je dato od svjetskih sila da počini nova ubistva”.

U međuvremenu, postaje potpuno jasno da međunarodna zajednica ne brine za zločine alevija, nego za sigurnost “Izraela”, sa kojim Sirija graniči. Zbog toga, najvjerovatnije, UN neće poduzeti nikakvu akciju do pada Asadovog režima.

Izvor: Kavkaz centar

Prijevod i obrada: Put vjernika

Tagovi: {tortags,3775,1}

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz