Moja nena je preselila a nije klanjala namaz. Da li je dozvoljeno obaviti hadždž za nju?

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje: Moja nena je preselila prije dvije godine. Nije klanjala ali je postila ramazan. Moj otac je prošle godine obavio hadždž za nju (bedel). Da li je taj hadždž ispravan?

Odgovor: Ostavljač namaza je nevjernik kod jedne skupine učenjaka pa makar i ne negirao njegovu obavezu. Ostavljanje namaza predstavlja jedan od velikih grijeha za kojeg je Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, obavijestio da je nevjernik onaj ko ga ostavi, pa tako kaže: “Između čovjeka i kufra i širka je ostavljanje namaza.”

Ovaj propis obuhvata i muškarce i žene. Propisi koji se spominju za muškarce se odnose i za žene kao što se i propisi koji se spominju za žene odnose in a muškarce osim ako postoji dokaz koji ograničava taj propis na muškarce ili žene.

U drugom hadisu Allahov Poslanik, sallAllahu alejhi ve sellem, kaže: “Ugovor između nas i njih jeste namaz ko ga ostavi zanevjerovao je (postao je nevjernik).” I ovaj hadis obuhvata i muškarce i žene.

Stoga se neće obavljati hadždž niti umra za onoga ko nije klanjao.

Druga skupina učenjaka je stava da onaj ko ostavi namaz iz lijenosti bez poricanja njegove obaveznosti, nije postao nevjernik, već je uradio veliki grijeh i ružno djelo. Oni kažu da je njegovo djelo (ostavljanje namaza) mali kufr. Na osnovu ovoga govora kod ovih učenjaka dozvoljeno je da se obavi hadždž za takvu osobu koja je znala da je namaz obavezan i da je farz ali ga je njegova lijenost i nemarnost navela da ostavi namaz.

Ispravnije mišljenje i očitiji dokazi su na strani onih koji kažu da je ostavljanje namaza veliki kufr, da nas Allah sačuva od njega. Namaz je stub islama ko ga sačuva sačuvao je svoju vjeru a ko ga ostavi ostavio je svoju vjeru. Stoga, ko nije klanjao namaz za njega se ne može obaviti hadž, niti se može doviti za njega.

Odgovorio: Šejh Bin Baz, rahimehullahu te'ala
Izvor: binbaz.org

Slični članci:

– Fetva šejha Bin Baza o tekfiru ostavljača namaza
– Propis osobe koja je umrla a nije klanjala namaz (šejh Bin Baz)

NOVO NA SAJTU

Afganistan: Talibani srušili neprijateljski vojni helikopter u Takharu

0
Vojni helikopter Mi-17 koji pripada afganistanskoj marionetskoj vojsci srušen je u sjevernoj pokrajini Takhar, rekli su izvori bliski talibanima. ”Helikopter je srušen dok je nadlijetao...
izrael u blokadi

Izrael u blokadi

abdest

Nedoumice u vezi s abdestom

Preporučeni sadržaj

Sto slabih i izmišljenih hadisa (4)

0
Hadis 61: Pripazite se pronicljivosti vjernika jer on gleda Allahovim nurom. Hadis je slab. Pogledaj: Tenzihuš-šeri’a 2/305, Mevdu’at od Saganija 74. Hadis 62: Dunjaluk je...

Islamske teme