Muslimani ga nisu svjesni: PSYOPS – javni psihološki rat protiv muslimana

Popularno na sajtu

„Zarobi njihove umove, a njihova srca i duše će slijediti“ (parola PSYOPS-a)

Psihološke operacije su planirane operacije kako bi se dostavile odabrane informacije i indikatori publici te kako bi se utjecalo i djelovalo na njihove emocije, motive, mišljenje i na kraju ponašanje vlada, organizacija, grupa i pojedinaca. Svrha  psiholoških operacija (Psychological operations, PSYOPS) Sjedinjenih Američkih Država je poticanje i učvršćivanje ponašanja pogodnih američkim ciljevima i interesima. Dokazani pobjednik u ratnim i mirnodopskim vremenima, PSYOP je jedno od najstarijih oružja u arsenalu čovječanstva.


“Psihološke operacije ili psihološki rat je jednostavno da naučiš i saznaš sve o tvojoj neprijateljskoj meti, njihovoj vjeri, onome što voli, ne voli, snagama, slabostima, slabim tačkama i tačkama povredivosti. Kada jednom saznaš ono što motiviše tvoju metu  spreman  si da započneš  psihološku operaciju.” (Major Ed Rouse)

Psihološke operacije mogu biti definirane obzirom na komunikaciju koja se koristi da bi se utjecalo na stavove i ponašanje. Forma komunikacije može biti jednostavno izgovorena riječ ili putem bilo kojeg sredstva multimedije. Psihološka ratna kampanja je u stvari bitka uma. Glavna oružja su vid i sluh. PSYOP može biti „rasturan“  bilo direktnom komunikacijom „face to face“, audio i vizualnim sredstvima (televizijom), audio medijima (radio ili zvučnicima), vizualnim medijima (letci, novine, knjige, plakati). Ne radi se o oružju kojim se šalje već o poruci koju nosi i njenom uticaju na primatelja. Cilj i taktika je iskoristiti logiku, strah, želje i druge mentalne faktore kako bi promovisale određene emocije, stavovi ili ponašanje.

Psihološke operacije Sjedinjenih Američkih Država se sastoje od tri tipa:

1) Taktički PSYOP

2) Strateški PSYOP i

3) Sjedinjeni PSYOP

Taktički PSYOP je usmjeren ka određenim neprijateljskim grupama kako bi se potakli na činjenje određenog djela koje bi izmjenilo stanje na terenu.

Usmjeren ka široj publici strateški PSYOP je dobro isplanirana kampanja kako bi proizvela efekat na širem planu.

Sva tri tipa psiholoških operacija mogu biti upotrebljeni kako  bi se postigli sljedeći efekti: umanjiti moral i žar neprijatelja, izazivanje nesloge i razdora među njima, podrška vlastitim tajnim i obmanjujućim operacijama, promocija kooperacije i jedinstva među savezničkim skupinama.

Postalo je jasno da se islam danas smatra glavnim neprijateljem i da predstavlja  izazov zapadnoj civilizaciji nakon pada komunizma. Stoga je njihov cilj usmjeren ka transformaciji ove vjere kako bi bila kompatibilna sa tzv. zapadnim vrijednostima. Različiti aspekti njihove politike u pogledu islamskog svijeta bilo da se radi o vojnom, političkom ili kulturološkom obliku su samo različiti putevi i sredstva kako bi postigli taj cilj.

Mediji igraju vodeću ulogu u zarobljavanju umova a samim tim i srca ljudi, utjecaju na njihovo razmišljanje, ponašanje, stavove. Nismo ni svjesni koliko sredstava se ulaže u propagandu i kakve metode se koriste. To je rat protiv islama a “Istina je prva žrtva u ratu”. (Rudyard Kiplinig)

“Psyops, jer fizičke rane zacjeljuju”. (parola Psyopsa)

Izvor: Tewhid Blogspot
Obrada i naslov: Put vjernika

Dodatak (PV): PSYOPS je javni projekat američke vojske. Štaviše, iz PSYOPS-a ne kriju da progovore o svojoj misiji: “Svrha psiholoških operacija (PSYOPS) Sjedinjenih Država je izazvati ili pojačati ponašanje (kod žrtve) koje ide u korist Sjedinjenih Država.”[1]

Fusnota:


[1] Pogledaj detaljnije o PSYOPS-u: http://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_Operations_(United_States)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz