SAD povlači raketni sistem ‘Patriot’ sa Bliskog istoka

Planirano je povlačenje osam raketnih baterija “Patriot” iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije, a iz ove zemlje povlači se i sistem “THAAD” i smanjuje se i broj lovačkih aviona u regionu.

Popularno na sajtu

SAD značajno smanjuju broj protivraketnih sistema u Saudijskoj Arabiji i na Bliskom istoku, pošto se pažnja vojske usmjerava na moguće buduće izazove sa Rusijom i Kinom, javlja Tanjug.

Ministar odbrane Lloyd Austin naložio je komandantu američke Centralne komande, koja nadgleda taj region, da tokom ovog ljeta izvrši povlačenje u cilju dalje reorganizacije, navodi CNN.

Neki dijelovi sistema i opreme biće vraćeni u SAD zbog prijeko potrebnog održavanja i popravke, dok će ostatak biti preraspređen u druge regione, saopštila je portparol Pentagona Jessica McNulty.

Suprotstavljanje Kini i Rusiji

Ona je naglasila da je ova odluka donijeta u bliskoj koordinaciji sa zemljama domaćinima i sa jasnim namjerama da se očuvaju i dalje sve sposobnosti povezane sa bezbjednosnim obavezama SAD-a u regionu.

Zvaničnica Pentagona nije precizirala u kom pravcu će biti preusmmerene trupe, a CNN prenosi da se u izvještaju Wall Street Journala, prema izvorima u američkoj administraciji, navodi da ova akcija odražava veliku promjenu u Ministarstvu odbrane da svoje napore usmjeri na suprotstavljanje Kini i Rusiji kao prijetnjama u budućnosti, udaljavajući se od sukoba na Bliskom istoku.

SAD su ojačale svoje vojno prisustvo u Saudijskoj Arabiji nakon napada na naftne objekte u zemlji koje su pripisane Iranu, u septembru 2019. godine, što je poremetilo globalno snabdijevanje naftom.

Nakon napada, SAD su u zemlju poslale hiljade vojnika, kao i dvije raketne baterije “Patriot” i jedan sistem “THAAD”.

Dio šireg američkog povlačenja iz regije Bliskog istoka

SAD su takođe poslale raketne sisteme “Patriot” u Irak da brane američke snage nakon prijetnji iz Irana.

Prema izvještaju planirano je povlačenje osam raketnih baterija “Patriot” iz Iraka, Kuvajta, Jordana i Saudijske Arabije, a iz ove zemlje povlači se i sistem “THAAD” i smanjuje se i broj lovačkih aviona u regionu.

Premještanje snaga iz Saudijske Arabije i susjednih zemalja dolazi kao dio šireg američkog povlačenja u regionu, pošto SAD treba da dovrše povlačenje snaga iz Afganistana prije 11. septembra, na osnovu naređenja predsjednika Joea Bidena, a pod Trumpovom administracijom već je broj američkih vojnika u Iraku smanjen na 2.500.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz