Categories:

Zašto se jemenski diktator povlači sa vlasti

Objavljeno / ažurirano:

Jučer je svijet šokirala vijest koju je objavila jemenska režimska televizija, a u kojoj se kaže da je višedecenijski diktator Jemena, Ali Abdullah Saleh, prihvatio prijedlog da se u roku od mjesec dana povuče sa vlasti.

Iako je do prije nekoliko dana konstantno ponavljao da neće odstupiti sa omiljene mu vlasti, jemenski diktator je ipak odlučio da siđe sa grbače svoga naroda. Zašto??  

Naime, Ali Abdullah Saleh važi za jednog od najodanijih američkih saveznika (čitaj: podanika) u borbi protiv onoga što Obamina krstaška administracija i arapski režimi i njihovi svećenici nazivaju „islamskim terorizmom“. U cilju da udovolji svojim gospodarima, Saleh je poduzimao mnoge pohode na muslimane plemenskih oblasti, prije svega nemirnog Abjana, gdje su skoncentrisani borci Al-Kaide na Arapskom poluostrvu (AKAP).

Međutim, umjesto da, po zadatku SAD-a, eliminiše AKAP iz Jemena, Saleh je uspio napraviti medvjeđu uslugu svojim američkim gospodarima, pa je AKAP iz dana u dan postajao sve jači i jači, a mnoga jemenska plemena su stala uz Al-Kaidu u oružanoj borbi protiv represivnog režima.

Demonstracije koje se zadnjih mjeseci održavaju širom Jemena, dodatno su oslabile i potkopale Salehov režim, koji je na demonstracije odgovorio nemilosrdnim ubijanjima mirnih demonstranata. Opštenarodno nezadovoljstvo se iz dana u dan povećavalo, kao i broj pripadnika Al-Kaide. U takvim okolnostima, Al-Kaida je toliko ojačala da je čitavu provinciju Abjan „očistila“ od Salehovih vojnika, i istovremeno povećala prisustvo u okolnim provincijama.

Narod, bijesan zbog represivnih mjera režima, u prvom redu ubijanja demonstranata, iz dana u dan iskazuje sve više simpatija prema borcima AKAP-a, i pridružuje im se! A ovo zadnje je ono što je alarmiralo ne samo Ameriku, već i arapske diktatore na Arapskom poluostrvu, u prvom redu porodični klan Al-Saud. U takvim okolnostima, Amerika i njeni podanički režimi na Arapskom poluostrvu su imali da biraju između dvije solucije:

Prva, da Saleh nastavi da se opire odlasku sa vlasti, što bi sve više i više jačalo Al-Kaidu, koja bi ga na kraju svrgla sa vlasti i nastavila svoj pohod na Rijad, što su planovi koje je Al-Kaida još poodavno obznanila;

Druga solucija je „egipatski recept“: da se Saleh povuče sa vlasti uz ostanak režima. Time bi se narod pokušao prevariti lažnom nadom u bolje sutra. Naravno, diktatorski režim bi umanjio represiju, kako bi narod osjetio bar malo slobode i povjerovao u obećanja režima.

Kako je prva solucija kobna ne samo za američke interese i jemenski režim, već i za vladajući režim u tzv. Saudijskoj Arabiji (neke vođe AKAP-a su „Saudijci“), u čitav problem se upliće saudijski režim, koji je i ranije pomagao Saleha u borbi protiv „islamskih terorista“.

Tako je saudijski režim, u cilju da sačuva sebe, prinudio Saleha na predaju vlasti. Naravno, uz veliku novčanu nadoknadu. Zapravo, Saleh bi po ovom planu samo formalno otišao sa vlasti, jer bi režim ostao.

Zvaničnici jemenskog režima i ne kriju da je Saleh odstupio prema „prijedlogu“ Savjeta za zaljevsku saradnju, koji je u stvari organizacija saudijskog režima.

Tako je napaćenom jemenskom narodu, koji je jedan od najsiromašnijih muslimanskih naroda na svijetu, ispletena još jedna paukova mreža sa nevidljivim nitima, nevidljivim bar za većinu naroda. Hoće li Jemenci upasti u mrežu, pokazat će, inšAllah, vrijeme koje dolazi.

(Put vjernika)

NOVO NA SAJTU

Zlatna sredina

0
Rekao je Wehb: „Sve ima dva kraja i sredinu. Uhvatiš li se za jedan kraj, drugi će se nakositi, ali uzmeš li sredinu, oba kraja će biti uravotežena. Drži se uravnotežene sredine u svim stvarima“.

Preporučeni sadržaj

Egipatski diktator Sisi prijeti vojnom intervencijom u Libiji

0
U kontraofanzivi protiv snaga otpadničkog generala Halife Haftara, snage libijske vlade u Tripoliju uspjele su prethodnih sedmica povratiti više gradova i vojnih baza, te doći do kapija Sirta, stratšekog grada koji je od strane Rusije proglašen crvenom linijom.

Islamske teme