Istraživanje: Štedne sijalice mogu uzrokovati rak?

Popularno na sajtu

Štedne sijalice su možda dobre za vaš novčanik, ali mogu biti smrtonosne za vaše zdravlje, zato jer kada se uključe, ispuštaju hemikalije koje uzrokuju rak.

Njemački naučnici upozoravaju kako se sijalice ne bi trebale ostavljati upaljene na duže vrijeme ili biti smještene u blizini nečije glave, a razlog je zato jer ispuštaju kancerogene tvari, prenosi Top News.

Peter Braun, istraživač koji je testirao ove sijalice u Berlinu, je izjavio: “Za takve kancerogene tvari, važno je da ih se drži što je moguće dalje od ljudskog okoliša.”

Naučnici su objavili da kada upalimo kompaktne fluorescentne lampe (CFL lampe), počinju se ispuštati toksini poput fenola, naftalina i stirena.

Sijalice se ne bi trebale koristiti u neprozračnim područjima te definitivno ne u blizini glave.

Najnovija izvještavanja slijede tvrdnje Abrahama Haima, profesora biologije sa Univerziteta u Haifi, kako sijalice mogu uzrokovati veću stopu raka dojke ako se koriste do kasno u noć.

Profesor objašnjava kako bistrije svjetlo koje emitira CLF lampa oponaša dnevno svjetlo, tako ometajući tjelesnu proizvodnju hormona melatonina, za razliku od starijih sijalica koje imaju žarnu nit i proizvode žuto svjetlo.

Migraine Action Association upozorava kako bi CLF lampe mogle uzrokovati migrene, a dermatolozi tvrde kako njihova intenzivna svjetlost može pogoršati niz postojećih problema s kožom.

(Moje zdravlje)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz