Pretjerana upotreba mobitela može uzrokovati tumor mozga

Objavljeno / ažurirano:


Ako ste među četiri milijarde koji veći dio dana hodaju uokolo s mobitelom na uhu ne bi bilo loše uzeti u obzir rezultate studije koja otkriva kako je kod korisnika mobitela čak pet puta veća mogućnost pojave tumora mozga nego kod onih koji ih ne koriste.

U Interphone studiji koju je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u više od 13 zemalja zaključeno je da više od pola sata razgovora na mobitel dnevno može povećati rizik od tumora mozga za 40 posto.

– Ovo otkriće upućuje na to kako bi moglo doći do epidemije tumora na mozgu ako se ljude ne upozori na vrijeme da mobitele trebaju koristiti pametno – objasnio je Lloyd Morgan, član američke grupe Environmental Health Trust dodavši kako svima treba biti jasno da mobitele treba cijelo vrijeme držati udaljene od glave i tijela.

Unatoč ovim zabrinjavajućim statistikama, mnogi vjeruju kako problem nije tako ozbiljan kako se na prvi pogled čini s obzirom na to da neki znastvenici tvrde kako ti rezultati nisu konačni te da je moguća i statistička pogreška u izračunu.

– Upozorenja u kojima se spominje “epidemija tumora mozga” su preuveličana. – izjavio je Ed Yong, šef informativnog odjela britanskog Instituta za istraživanje raka dodavši kako “u većini studija nije otkrivena povezanost između mobitela i raka”.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se upotreba mobitela smanji na minimum te da se aparat drži što dalje od tijela tijekom korištenja.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Pagansko pleme u Maliju počinilo novi masakr nad muslimanima

0
Najmanje 31 osoba ubijena je u petak u napadu na selo Ogossagou, u kojem je prošle godine ubijeno više od 150 civila, potvrdila je...

Preporučeni sadržaj

Blagodati noćnog namaza

0
Kolika je samo želja jednog roba za zadovoljstvom Gospodara kada, nakon što noć spusti svoju veo, on ustaje uprkos toploti i prijatnosti postelje, a...

Islamske teme