Istraživanje u EU: Hemikalije koje uzrokuju rak

Objavljeno / ažurirano:

U hiljadama kuhanih i prerađenih proizvoda kao što su hljeb, čips i hrana za djecu naučnici su identifikovali hemikaliju koja izaziva rak, otkrilo je veliko istraživanje u zemljama Evropske unije.

Riječ je o supstanci akrilamidi koja je povezana s nekoliko vrsta raka, uključujući rak crijeva, mjehura i bubrega, a poznato je da uzrokuje neplodnost i gubitak mišićne kontrole.

Naučnici od 2002. godine znaju da hemikalija postoji u određenim proizvodima i pozvali su sve u prehrambenoj industriji da smanje koncentracije.  

Veliko istraživanje koje su provele zemlje Europske unije je potvrdilo da još uvijek postoje velike količine u određenim proizvodima, kao što su čips, instant kava, hljeb, keksi, čips, žitarice za doručak i dječja hrana.

Stručnjaci sada pozivaju proizvođače na još jače akcije te savjetuju javnost da smanji količine prerađene hrane i jede što je moguće više svježih proizvoda.

Iako se ne zna tačno što uzrokuje razvoj akrilamida, vjeruje se da nastaje kao rezultat hemijskim procesa tokom pečenja, prženja, roštiljanja ili tostiranja. Čini se da se formira ukoliko se hrana zagrijava iznad 120 °C.

Ta hemikalija se također koristi u industriji za proizvodnju asfalta, ljepila, boja, papira, tkanina i kozmetike, kao i za uklanjanje nečistoća iz vode za piće.

“Dokazano je da akrilamid uzrokuje rak kod životinja, zato nema razloga da ne vjerujemo da isto ne vrijedi za ljude. Ovo istraživanje samo potvrđuje važnost zdrave prehrane” – rekla je članica vijeća Svjetske zdravstvene organizacije Angelika Tritscher.

(MOJEzdravlje)

NOVO NA SAJTU

Libijski tagut Haftar hvali murdžije i poziva ih da ne pokazuju...

0
Libijski zločinac general Halifa Haftar prošle sedmice posjetio je medhalijske brigade koje ratuju u njegovim redovima, poručujući im da ne pokažu milost u napadima...

Preporučeni sadržaj

Islamske teme