Kineski genocid: Buldožerima uništili džamiju da bi sagradili hotel

Vijeće američko-islamskih odnosa navodi da Kina, kako bi osigurala uništenje ujgurskog naroda, provodi i politiku brisanja kulture, gdje su na meti džamije i druge ustanove.

Popularno na sajtu

U autorskom tekstu čelnika Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) ističe se kako, “u sklopu kampanje genocida nad ujgurskim stanovnicima, kineska vlada aktivno radi na brisanju svih tragova postojanja ujgurske kulture i historije, a posebno islamskog identiteta te zajednice“.

Navodi se kako izgradnjom hotela “Hampton” na mjestu “džamije, koja je buldožerima uništena u gradu Hotan, provincija Xinjiang, korporacija Hilton pomaže Kini da postigne genocidni cilj“.

Tekst potpisuju nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad te istraživač CAIR-a i diplomac Univerziteta Howard Ismail Allison.

Restrikcije islamske vjerske prakse

“Ono što je Hilton morao do sada znati je činjenica da Kina ima dugu historiju jake represije nad Ujgurima i drugim muslimanskim etničkim grupama u Xinjiangu. Trenutni genocidni napadi su počeli 2014. godine, kada je Komunistička partija Kine pokrenula ‘Kampanju protiv nasilnog terorizma udari jako’. Pod krinikom borbe protiv terorizma, vlada je nametnula oštre restrikcije islamske vjerske prakse i obrazovanja“, navodi se u tekstu najveće američke muslimanske organizacije.

Podsjeća se kako je kineska  vlada od 2014. do 2017. godine proširila nadzor stanovnika ujgurske grupe u Xinjiangu, kako su Ujguri prinuđeni nositi nove biometrijske lične karte, kojima ih vlasti lakše prate i kontroliraju.

CAIR navodi na brojne mjere kontrole nad muslimanskim manjinama, zabrane nošenja muslimanskog vela, brada i davanja tradicionalnih muslimanskih imena, što je otvorilo put deportacijama.

Uništeno i oštećeno 16.000 džamija

“Aprila 2017. godine Kina je počela pritvarati hiljade Ujgura i slati ih u, kako kažu, ‘protivterorističke centre obuke’ i u ‘trening centre obrazovanja i transformacije’, što su u zbilji koncentracioni kampovi. Svjedoci Amnesty Inetrnationala su 2021. godine iznijeli strašne priče o zločinima i zlostavljanjima u ovim kampovima, gdje se na ‘časovima’ slušaju predavanja o ‘zlu islama’ i ‘veličini Kine, komunizma i Xija Jinpinga’. Kažnjavaju se zbog govora na maternjem jeziku i vjerskih praksi… Žene su prinuđene na sterilizaciju i na silovanja“, navode autori.

Iz CAIR-a dalje navode da Kina, kako bi osigurala uništenje ujgurskog naroda, provodi i politiku brisanja kulture, gdje su na meti džamije i druge ustanove.

Australski institut strateške politike (ASPI) procjenjuje kako je 16.000 džamija uništeno ili oštećeno od 2017. godine.

“Uništavanje kulturnog naslijeđa i historije nekog naroda olakšava uništenje i samog tog naroda. To je konačni cilj kineskog razaranja džamija i hramova u Xinjiangu. Oni žele iskorijeniti Ujgure sa terena njihovih predaka i oduzeti im identitet.“

Prilik za usprotiviti se tiraniji i genocidu

“Ako Hilton nastavi s planovima izgradnje hotela ‘Hampton’ na mjestu uništene džamije, on će pomoći kineskoj vladi u kampanji kulturnog brisanja Ujgura. Pomoći pri brisanju Ujgura je pomoć u njihovom genocidu. Sada je vrijeme da svjesni istupe i potpišu peticiju prema Hiltonu te prozovu druge kompanije koje sarađuju s genocidom nad Ujgurima kako bi odgovarali. Ključno je sačuvati pažnju na kineskim zločinima i svima onima koji su saučesnici u tome.“

Iz CAIR-a na kraju poručuju: “Hilton ima jedinstvenu priliku usprotiviti se tiraniji i genocidu, to ova korporacija mora uraditi. Ako to ne uradi, svjesni ljudi se moraju usprotiviti Hiltonu.“

***

Muslimani u Kini su izloženi strahovitom teroru koji nad njima sprovode i vlast i kineski narod. Među mjerama koje sprovode Kinezi su (klikni na linkove za više informacija):

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

(Al-Džezira/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz