Kina uništila i oštetila 16.000 džamija u Xinjiangu

Popularno na sajtu

Kineske vlasti uništile su hiljade džamija u Xinjiangu, objavila je australska nevladina organizacija u petak, u najnovijem izvještaju o kršenju ljudskih prava u ovoj kineskoj regiji, prenosi agencija AFP.

Organizacije koje se bore za ljudska prava navode kako je više od jedan milion Ujgura i pripadnika drugih muslimanskih manjina pritvoreno u kampovima širom sjeverozapada Kine, gdje se stanovnici primoravaju da odustanu od tradicionalnih i vjerskih praksi.

Približno 16.000 džamija je uništeno ili oštećeno, navode podaci Australskog instituta za stratešku politiku (ASPI) koji su zasnovani na satelitskim snimcima koji su dokumentirali stotine vjerski važnih lokacija.

Veći dio razaranja desio se u posljednje tri godine i procjenjuje se kako je 8.500 džamija u potpunosti uništeno, navodi izvještaj, te se dodaje kako je najviše štete zabilježeno van urbanih centara kao što su gradovi Urumqi i Kashgar.

Demolirana džamija u Kašgaru, okupirani Istočni Turkistan
Demolirana džamija u Kašgaru, okupirani Istočni Turkistan

Nedirnute crkve i hramovi

Mnoge džamije, koje su izbjegle potpuno uništenje, ostale su bez kupola i minareta, navodi se u istraživanju i kojem se navodi kako je na području Xinjianga ostalo manje od 15.500 netaknutih ili oštećenih džamija.

Ukoliko su ovi tačni navodi i proračuni, ovo je najmanji broj muslimanskih bogomolja u regiji od decenije nacionalnog uzdizanja tokom Kulturne revolucije 1960-ih.

Sa druge strane, nijedna kršćanska crkva niti budistički hram u Xinjiangu, koje je analizirao australski tim, nije oštećena i uništena.

Iz ASPI-ja također navode kako je trećina vjerskih islamskih lokaliteta – uključujući groblja i puteve hodočašća – uništena.

Istraga AFP-a je prošle godine ustanovila kako je veliki broj u ovoj regiji uništen, nakon čega su kosti i cigle razorenih grobnica i mauzoleja ostale razbacane po zemlji.

Današnji izvještaj ASPI-ja objavljen je dan nakon što su Australci objavili podatke o mreži centara za pritvor u regiji, koja je daleko veća od ranijih procjena.

Kineske vlasti navode kako je ovo riječ o kampovima za radnu obuku koji su neophodni za borbu protiv siromaštva i ekstremizma.

Podsjećamo, Istočni Turkistan je muslimanska zemlja koja je okupirana od strane Kine 1949. godine. Kinezi su ovu okupiranu oblast nazvali Xinjiang, što u prijevodu sa kineskog jezika znači Nova teritorija. Procjenjuje se da u Istočnom Turkistanu živi oko 20 miliona muslimana (službeni podaci kažu da ih je upola manje). Muslimanske zajednice Istočnog Turkistana, mahom Ujguri, su pored Rohinga muslimana u Mijanmaru najugroženija nacionalna manjina na svijetu. Kina zadnjih godina užurbano naseljava Kineze u ovu oblast kako bi promijenila demografsku sliku stanovništva. Procjenjuje se, također, da je najmanje 10 miliona Han Kineza nastanjeno u ovoj muslimanskoj zemlji. Od njih najmanje milion je raspoređeno u muslimanskim porodicama sa ciljem kontrole (detaljnije ovdje).

Vijesti i članke o kineskom terorizmu i genocidu nad muslimanima možete pratiti na linku ovdje.

Izvor: Agencije / PV

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz