Podvajanje džemata na dvije skupine kada je imam …

Objavljeno / ažurirano:

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Kod nas, u našoj džamiji, prilikom obavljanja farz namaza pri odsustvu imama, dolazi do podjele na dva džemata. Braća, njih jedna grupa, odvaja se u drugom dijelu džamije kada nas, pri odsustvu imama, klanja druga osoba – nesvršeni polaznik medrese. Braća navode razlog odvajanja to da ta osoba ne klanja svih 5 dnevnih namaza. Da li su ova braća u pravu? Nas velika većina klanjamo za dotičnom osobom. Ko je od nas na istini ako oni imaju samo pretpostavke. Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu

Nema sumnje da je poželjno da čovjek obavlja namaze za čovjekom koji je od ehli sunneta vel džema'ata. Međutim ukoliko nije u stanju dozvoljeno mu je da namaz obavi za novotarem ili fasikom dok god takva osoba ne radi djelo koje ga izvodi iz vjere. To je jedna stvar.

Druga stvar: Namaz spada u specifičnosti islama i kada vidimo osobu koja obavlja namaz – odvojeno ili u džematu – takvoj osobi svjedočimo islamom sve dok kod nje ne vidimo djelo koje ga izvodi iz vjere. Osnova kod takvog čovjeka je dakle islam i nije dozvoljeno poništiti tu osnovu na osnovu pretpostavke, sumnje i habera osobe koja nije povjerljiva i pouzdana.

Ibn Kudame u Mugniju kaže: ”Knjiga o imametu, poglavlje: Kažu naši drugovi (učenjaci hanbelijskog mezheba): ko obavlja namaz smatraće se muslimanom bez obzira nalazio se u islamskoj zemlji ili zemlji protiv koje se ratuje, klanjao sam ili u džematu.” Zatim je spomenuo hadis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem: ”Ugovor između nas i njih je namaz, ko ga ostavi postao je nevjernik ”, pa kaže: ”Poslanik je namaz učinio granicom između islama i kufra. Ko klanja ušao je u okrilje islama, jer je namaz ibadet koji je specifičan samo za muslimane. Stoga njegovo obavljanje ukazuje na islam poput izgovaranja šehadeta.”

Stoga ako braća nemaju validnog dokaza za svoju tvrdnju – ne trebaju ostavljati namaz za takvom osobom i formirati drugi džemat. Zatim ako se ispostavi da pomenuti mladić ne klanja svih pet vakata, opet se treba vidjeti da li taj mladić ne klanja određeni namaz u toku dana i ostavlja jedan ili dva namaza u toku dana ili možda više od toga. Ako u toku dana ostavlja jedan ili dva namaza onda po jačem mišljenju islamskih učenjaka takva osoba, iako je veliki griješnik, ne izlazi iz vjere. Ovo pitanje smo detaljnije pojasnili u jednom od pitanja koja su postavljena na stranici.

Pomenuta stvar i još puno drugih samo potvrđuje nužnost otvaranja sunnetskih mesdžida u kojima će imam biti čovjek od ehli sunneta za kojim će se klanjati i koji će pozivati u Allahovu vjeru i sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Zato, i ovom prilikom podstičem braću da rade na otvarnju takvih mesdžida u kojima će sunnet a ne novotarije biti gornji.

A Allah najbolje zna.
Odgovorio: prof. Idriz ebu Usame

Stazomislama.com


NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme