Podvajanje džemata na dvije skupine kada je imam odsutan

Popularno na sajtu

Pitanje:

Es-selamu alejkum,

Kod nas, u našoj džamiji, prilikom obavljanja farz namaza pri odsustvu imama, dolazi do podjele na dva džemata. Braća, njih jedna grupa, odvaja se u drugom dijelu džamije kada nas, pri odsustvu imama, klanja druga osoba – nesvršeni polaznik medrese. Braća navode razlog odvajanja to da ta osoba ne klanja svih 5 dnevnih namaza. Da li su ova braća u pravu? Nas velika većina klanjamo za dotičnom osobom. Ko je od nas na istini ako oni imaju samo pretpostavke. Da vas Allah nagradi!

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu

Nema sumnje da je poželjno da čovjek obavlja namaze za čovjekom koji je od ehli sunneta vel džema'ata. Međutim ukoliko nije u stanju dozvoljeno mu je da namaz obavi za novotarem ili fasikom dok god takva osoba ne radi djelo koje ga izvodi iz vjere. To je jedna stvar.

Druga stvar: Namaz spada u specifičnosti islama i kada vidimo osobu koja obavlja namaz – odvojeno ili u džematu – takvoj osobi svjedočimo islamom sve dok kod nje ne vidimo djelo koje ga izvodi iz vjere. Osnova kod takvog čovjeka je dakle islam i nije dozvoljeno poništiti tu osnovu na osnovu pretpostavke, sumnje i habera osobe koja nije povjerljiva i pouzdana.

Ibn Kudame u Mugniju kaže: ”Knjiga o imametu, poglavlje: Kažu naši drugovi (učenjaci hanbelijskog mezheba): ko obavlja namaz smatraće se muslimanom bez obzira nalazio se u islamskoj zemlji ili zemlji protiv koje se ratuje, klanjao sam ili u džematu.” Zatim je spomenuo hadis Poslanika sallallahu alejhi ve sellem: ”Ugovor između nas i njih je namaz, ko ga ostavi postao je nevjernik ”, pa kaže: ”Poslanik je namaz učinio granicom između islama i kufra. Ko klanja ušao je u okrilje islama, jer je namaz ibadet koji je specifičan samo za muslimane. Stoga njegovo obavljanje ukazuje na islam poput izgovaranja šehadeta.”

Stoga ako braća nemaju validnog dokaza za svoju tvrdnju – ne trebaju ostavljati namaz za takvom osobom i formirati drugi džemat. Zatim ako se ispostavi da pomenuti mladić ne klanja svih pet vakata, opet se treba vidjeti da li taj mladić ne klanja određeni namaz u toku dana i ostavlja jedan ili dva namaza u toku dana ili možda više od toga. Ako u toku dana ostavlja jedan ili dva namaza onda po jačem mišljenju islamskih učenjaka takva osoba, iako je veliki griješnik, ne izlazi iz vjere. Ovo pitanje smo detaljnije pojasnili u jednom od pitanja koja su postavljena na stranici.

Pomenuta stvar i još puno drugih samo potvrđuje nužnost otvaranja sunnetskih mesdžida u kojima će imam biti čovjek od ehli sunneta za kojim će se klanjati i koji će pozivati u Allahovu vjeru i sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Zato, i ovom prilikom podstičem braću da rade na otvarnju takvih mesdžida u kojima će sunnet a ne novotarije biti gornji.

A Allah najbolje zna.
Izvor: Stazomislama.com

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz