Velike pobjede talibana diljem Afganistana

Popularno na sajtu

Dok se NATO snage užurbano povlače iz Afganistana, talibani nastavljaju sa rapidnim uspjesima na terenu koji nisu viđeni od njihovog pada 2001. godine.

Slijedi lista nekoliko najbitnijih vojnih postignuća talibana zadnjih dana.

Osvojena najveća pokrajinska baza u Saripulu i zaplijenjen ogroman ratni plijen

Afganistanski talibani (IEA) u sklopu svoje proljetne ofanzive u srijedu su osvojili ključnu bazu Majdanak kod grada Gawa u pokrajini Saripul.

Afganistanska marionetska vojska povukla se nakon kraćih borbi, ostavivši iza sebe arsenal naoružanja i opreme.

Shodno terenskim izvorima, talibani su zaplijenili 50 vozila “Ranger” (Pick up), 20 američlih Humveea i 30 transportnih vojnih kamiona te preko 300 jurišnih pušaka M16, što će im pomoći u operacijama koje slijede.

Talibani u Gazniju srušili neprijateljski helikopter ”Black Hawk”

Talibani su u srijedu oborili vojni helikopter u okrugu Deh Yak u provinciji Gazni na jugu Afganistana.

Prema lokalnim izvorima, navedeno je da su talibani oborili borbeni helikopter tipa UH-60 Black Hawk (Crni jastreb) koji pripada vladinim snagama u Kabulu, navodno u trenutku kada se spuštao.

Vojni izvori povezani sa kabulskom vladom izjavili su da se helikopter srušio nakon što ga je pogodio RPG ali da je posada u dobrom stanju.

Drugi izvori pak navode da je helikopter pogođen SPG granatom dok je osoblje sipalo gorivo.

Talibani su nedavno zarobili okružni centar Deh Yak u provinciji Gazni i objavili da su oborili još jedan vojni helikopter u okrugu Cegatu u provinciji Wardak.

Eliminiran visoki marionetski oficir Sohraba Azimija

Oficir Sohrab Azimi, šef specijalnih operacija afganistanske marionetske vojske i sin generala Zahira Azimija (bivšeg glasnogovornika vojske), izgubio je život u teškoj zasjedi talibana u gradu Dawlat Abad u pokrajini Farjab.

Izvori ističu da je Azimi s skupinom od 25 vojnika, koji su stigli kao pojačanje od generala Dustuma, pokrenuo operaciju vraćanja kontrole nad Dawlat Abadom te je počeo potiskivati talibane koji su se povlačili do centra okruga gdje je bila postavljena zasjeda.

Cijela elitna jedinica afganistanske vojske je “progutana” u zasjedi, potvrdili su vladini vojni zvaničnici u Kabulu.

“Bio je jedan od najstrašnijih zapovjednika na bojnom polju, borio se širom Afganistana. Vojno obrazovanje je stekao u Sjedinjenim Državama”, rekao je novinar Bilal Sarwary.

Osvojeni važan distrikt u Saripulu bez borbe

U ponedjeljak su snage Islamskog Emirata u potpunosti zauzeli distrikt Gošfandi, sve objekte i sjedište policije nakon bijega marionetskih trupa prema Balkhabu ostavljajući priličnu količinu ratnog plijena koju su zaplijenili mudžahidi.

Marionetske snage pobjegle su iz okruga Gošfandi kada je jučer distrikta Sangcharak iste pokrajine pao pod kontrolu mudžahida.

Značajno je i da su u ponedjeljak u 21 sat zauzeta 2 neprijateljska mjesta na području Mangotija okruga Sayedabad.

Marionetski ministar odbrane Afganistana Asadullah Khalid pobjegao je u inozemstvo, dok vršilac dužnosti načelnika vojske situaciju prati iz Londona.

Talibani su u prethodna 24 sata uspostavili kontrolu i nad još šest distrikta širom države: Chora i Khas u Uruzganu, Sayad u Saripulu, Woba u Heratu, Chak u Wardaku te Anar Dara u Heratu.

U distriktu Chora talibani su eliminirali 12 marionetskih vojnika, dok im se u distriktu Woba predalo njih gotovo 80, uključujući i glavnog marionetskog zapovjednika. Teško je detaljno dokumentovati obiman ratni plijen koji su talibani zaplijenili.

Brzina kojom talibani uvećavaju teritoriju, uglavnom s malim ili nikakvim otporom snaga odanih Kabulu, ostavlja bez daha, a broj distrikta koje su osvojili od 1. maja ove godine iznosi skoro 40. Gotovo dva miliona Afganistanaca ušlo je pod vlast talibana tokom zadnjih pet sedmica.

Izvor: Ummet Press

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

%d bloggers like this: