Kazahstan ulazi u rat protiv Islamskog Emirata Afganistana

Objavljeno (zadnji put uređeno):

NATO štab u Briselu je u januaru izjavio da je Kazahstan završio pregovore sa NATO-om i pridružio se zemljama u ratu protiv Islamskog Emirata Afganistana, prihvatajući sve moguće posljedice zbog toga.

Pregovori su zahtijevali kopneni transport vojne opskrbe NATO okupatorskim snagama u Afganistanu, preko teoritorije Kazahstana.

Dogovor sa Kazahstanom dopušta NATO-u da sprovede dogovor sa Rusijom za slanje nesmrtonosnih namirnica okupatorskim snagama zapadne vojne alijanse i njenim partnerima u borbi protiv mudžahida u Afganistanu i to je jednako automatskoj objavi rata protiv IEA (Islamskog Emirata Afganistana).

NATO je 27. januara rekao da bi slanje vojne opskrbe iz zapadne Evrope željeznicom i cestom preko Rusije i Kazahstana moglo početi u roku nekoliko dana.

Time bi transportna infrastruktura u Rusiji i Kazahstanu kao i drugi vojni i ekonomski ciljevi u ovim zemljama mogli biti napadnuti od strane mudžahida Islamskog Emirata.

Učešće Rusije i Kazahstana u ratu protiv IEA je bilo neophodno za NATO zbog njihove nemogućnosti da izvedu dostavu vojne opskrbe zapadnim okupatorskim snagama u Afganistanu preko Pakistana, gdje je vojni transport ugrožen od strane talibana.

Još nema dokaza da bi talibanski borci i njihovi saveznici mogli započeti napade na ciljeve u Kazahstanu.

Ali mudžahidi Islamskog Emirata su u posljednje vrijeme sve više aktivni u sjevernom Afganistanu, posebice, u provinciji Kunduz, jednoj od glavnih ruta za NATO-ovu vojnu opskrbu koja će sada ići kroz Rusiju i Kazahstan.

Odjel za nadzor Kavkaz centra

 

14. safer 1431. h.g.

29. januar 2010.

NOVO NA SAJTU

SAD projektili Aegis

NATO: Neprihvatljiva Putinova prijetnja zbog razmještanja projektila

Iz Alijanse su pozvali Rusiju da se usredotoči na povratak Sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa. Sjevernoatlantska alijansa u srijedu je odbacila kao neprihvatljivu prijetnju...

PREPORUČUJEMO