Koja noć je bolja, Kadr ili Isra’?

Popularno na sajtu

Pitanje: Koji je najodabraniji stav kada je u pitanju tačno vrijeme noći Kadr i da li je ona općenito najbolja noć i kakav je vaš stav o tome da je noć Isra'a bolja od noći Kadra?

Odgovor:

Sva hvala pripada Allahu;

Noć Kadra je veličanstvena noć o čijoj vrijednosti Allah Uzvišeni govori u Kur'anu, kada kaže: Mi smo počeli da je u Blagoslovljenoj noći objavljujemo – i Mi, doista, opominjemo – u kojoj se svaki mudri posao riješi. (Ed-Duhan, 3-4.)

I kaže: Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr – a šta ti misliš šta je Noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane. (El-Kadr, 1-5.)

Kadr je noć kojoj je Allah posebnu čast pored drugih noći ukazao, te je kazao da je dobro djelo u njoj bolje nego djelo koje se čini hiljadu mjeseci. Ovo ukazuje na veliku vrijednost. Allah je tu noć odabrao za početak objave Kur'ana, nazvao ju je blagoslovljenom noći, u njoj se određuje ono što će biti u narednoj godini. Sve ovo su velike odlike kojom se opisuje ova noć koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posebno tražio u zadnjih deset dana mjeseca ramazana. Kadr je najbolja noć upravo zbog vrijednosti koje se vezuju za ovu noć, a koje nisu prenesene ni o jednoj drugoj noći. Odlikovanjem ove noći je ukazana velika počast zajednici (ummetu) Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

U vezi pitanja o tome da li je bolja noć Kadr ili noć Israa1, Ibn Tejmijje veli: „Kada govorimo o Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, za njega je bolja noć Israa, a kada govorimo o ummetu, onda je bolja noć Kadra. Udio koji je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem imao u noći Israa je bolji od udjela koji je imao u noći Kadr, dok je udio kojeg ima njegov ummet veći u noći Kadr nego što je u noći Israa. Ummet ima veliku korist od te noći, ali stepen i ugled je dobio onaj ko se sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, uzdigao u toj noći.“

Ovo je odgovor Ibn Tejmijje po ovom pitanju, a isto se prenosi i od Ibn Kajjima El-Dževzijje.

Ono što treba naglasiti jeste da nam je Allah propisao da u noći Kadra činimo ibadet što nije slučaj sa noći Israa. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije klanjao niti, ibadet činio posebno u noći Israa niti je ukazao da to treba činiti, dok je noć Kadr odredio i posebno naglasio na vrijednost ibadeta u njoj.

Druga stvar, za noć Israa nije poznato ni mjesec i dan u kojem se desio taj događaj, što jasno ukazuje da u određivanju te noći nema nikakve koristi, dok to nije slučaj sa noći Kadr za koju nam je Allah kazao da je u mjesecu ramazanu. Uzvišeni Allah veli: U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana. (El-Bekare, 185.) Potom veli: Mi smo ga počeli objavljivati u Noći Kadr. (El-Kadr, 1.)

Ovi ajeti ukazuju da je noć Kadr u ramazanu, ali i u ramazanu ona nije stalno određena nego se nalazi u jednoj od deset zadnjih noći tog mjeseca, a najbliže je da je to dvadeset sedma noć, kako tvrdi imam Ahmed i drugi imami.

Postoji nekoliko stavova kada je ta noć, ali je sigurno da je ona u mjesecu ramazanu, a onaj ko je u ibadetu provede imaće veliki sevap, srazmjerno svojem trudu i namjeri.

Noć Kadr ima posebne odlike, jer je u njoj propisano da se čini ibadet, dova, zikr, te je propisano da se ulaže trud u traganju za tom noći, za razliku od noći Israa koju nam nije propisano da je tražimo niti da u njoj posebne ibadete činimo.

Na osnovu kazanog, oni koji obilježavaju ovu noć su novotari koji praktikuju ono što islamom nije propisano.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije činio i obilježavao ovu noć kao što to čine ovi novotari koji su vjeru pretvorili u svečanosti i manifestacije, a ostavili praksu prenesenu vjerodostojnim putem od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Na ovakve pojave treba upozoriti i ljudima pojasniti, jer nam je Allah propisa ibadet u noći Kadr, dok to nije slučaj sa noći Israa i Miradža.

Nadalje, nije potvrđeno u kojem mjesecu i koje noći se desio Isra i Miradž, dok za noć Kadr znamo precizno u kojem je mjesecu, a Allah najbolje zna.

Neka su mir i blagoslov na Poslanika, Muhammeda.

Iz knjige Medžmu'u fetava, 2/430.
Autor: Salih El-Fevzan
Izvor: Islam, pitanja i odgovori (Islam Q&A).


1 Noć u kojoj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uzdignut na nebesa. (op. rev.)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz