Muslimani u Evropi odbijaju klanjati za Sudejsom

Popularno na sajtu

Aktivisti su na društvenim mrežama dijelili novi video snimak u kojem se prikazuje kako nekoličina muslimana koji žive u Švicarskoj i ostatku Evrope odbija klanjati namaz za poznatim saudijskim imamom i hatibom, Abdur-Rahmanom Sudejsom.

Video snimak prikazuje kako je određeni broj klanjača počeo verbalno da napada Sudejsa onda kada je isti izašao iz mesdžida, te su ga nazivali “munafikom” i “tagutom”, želeći time ispoljiti svoju srdžbu i nezadovoljstvo Sudejsom i njegovim sramnim stavovima koje su oni opisali kao “ponižavajuće”.

Također, nedavno se pojavio sličan video klip koji prikazuje kako jedan od aktivista za ljudska prava, porijeklom iz Alžira, oštro i javno kritikuje Sudejsa i postavlja mu direktna pitanja, te traži od njega da mu odgovori na to da “kako je moguće da Saudija i SAD vode svijet ka miru?!” (Ovaj incident se dogodio na Sudejsovom predavanju o miru u Islamskom centru u Ženevi).

Jedan od ljutitih na video snimku, čije ime je Ibrahim, a koji navodi da je imam u jednom od mesdžida u Njemačkoj, kaže kako je šokiran posljednjim izjavama i stavovima Sudejsa, tako što isti nije izgovorio riječ istine po pitanju onoga što se trenutno događa u Saudiji, Jemenu i ostalim mjestima.

Dotični je također ispoljio svoju ljutnju zbog toga što Sudejs i ostali hatibi i učenjaci javno ne iskažu nezadovoljstvo tokovima normalizacije odnosa koji svjedoče veliku ubrzanost u regionu.

S riječima dotičnog Ibrahima se složila i osoba koja je stajala pored njega, pojašnjavajući da se ne smije klanjati namaz za osobom poput Sudejsa, koja sudjeluje s vladom.

Izvorhttps://arabi21.com

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz