Muslimani u Evropi odbijaju klanjati za Sudejsom

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Aktivisti su na društvenim mrežama dijelili novi video snimak u kojem se prikazuje kako nekoličina muslimana koji žive u Švicarskoj i ostatku Evrope odbija klanjati namaz za poznatim saudijskim imamom i hatibom, Abdur-Rahmanom Sudejsom.

Video snimak prikazuje kako je određeni broj klanjača počeo verbalno da napada Sudejsa onda kada je isti izašao iz mesdžida, te su ga nazivali “munafikom” i “tagutom”, želeći time ispoljiti svoju srdžbu i nezadovoljstvo Sudejsom i njegovim sramnim stavovima koje su oni opisali kao “ponižavajuće”.

Također, nedavno se pojavio sličan video klip koji prikazuje kako jedan od aktivista za ljudska prava, porijeklom iz Alžira, oštro i javno kritikuje Sudejsa i postavlja mu direktna pitanja, te traži od njega da mu odgovori na to da “kako je moguće da Saudija i SAD vode svijet ka miru?!” (Ovaj incident se dogodio na Sudejsovom predavanju o miru u Islamskom centru u Ženevi).

Jedan od ljutitih na video snimku, čije ime je Ibrahim, a koji navodi da je imam u jednom od mesdžida u Njemačkoj, kaže kako je šokiran posljednjim izjavama i stavovima Sudejsa, tako što isti nije izgovorio riječ istine po pitanju onoga što se trenutno događa u Saudiji, Jemenu i ostalim mjestima.

Dotični je također ispoljio svoju ljutnju zbog toga što Sudejs i ostali hatibi i učenjaci javno ne iskažu nezadovoljstvo tokovima normalizacije odnosa koji svjedoče veliku ubrzanost u regionu.

S riječima dotičnog Ibrahima se složila i osoba koja je stajala pored njega, pojašnjavajući da se ne smije klanjati namaz za osobom poput Sudejsa, koja sudjeluje s vladom.

Izvorhttps://arabi21.com

NOVO NA SAJTU

vjernik, stranac, mudre izreke

Budi na ovom svijetu kao da si stranac ili putnik

Od Ibn Omera, radijallahu anhuma, prenosi se da ga je Allahov Poslanik, alejhi-selam, uzeo za rame i rekao: “Budi na ovom svijetu kao da...

PREPORUČUJEMO