Najistaknutiji ateista konačno priznaje postojanje Boga

Popularno na sajtu

Britanski profesor filozofije, Antony Flew, je postao ateista u 15. godini svog života i bio je vodeći šampion ateizma već nekoliko decenija. Ipak, sin metodističkog sveštenika je na kraju promijenio svoje mišljenje jer je shvatio da ateizam nema odgovarajuća objašnjenja o postanku čovjeka. Flew je bio čovjek koji se godinama borio da se ospori svaki od ponuđenih argumenata koji bi išli u prilog Božijem postojanju. Napisao je čuvenu knjigu “Bog i filozofija” u kojoj je kritikovao religiju i Bibliju. Učestvovao je na brojnim debatama širom svijeta gdje je osporavao Bibliju i postojanje Boga, izdao brojne knjige i članke i bio cijenjen i poštovan kao jedan od najeminentnijih i vodećih ateista iz druge polovine prošlog, pa i početka 21. vijeka. Međutim, on sada vjeruje u Boga jer zasniva svoje razmišljanje na naučnim dokazima.

U svojoj 81. godini, poslije nekoliko decenija insistiranja da je vjera najveća zabluda svih vremena, profesor Antony Flew se suočio s činjenicom da postoje neki argumenti koji su dolazili sa naučnog polja, a koje on ne može da obori. Ti argumenti su, u stvari, argumenti inteligentnog dizajna. Flew je položio oružje kada je shvatio da ovako kompleksan svijet (svemir) nije mogao nastati sam od sebe, nego je postojao inteligentan um koji ga je dizajnirao.

Istraživanje DNK-a od strane biologa je “pokazalo da je inteligentan um morao biti uključen u stvaranju života zbog nevjerovatne složenosti uređenja i grupisanja koja su potrebna za proizvodnju istog”, rekao je Flew u novom videu “Da li je nauka otkrila Boga?”

Prvi nagovještaj njegovog povratka (Bogu) je pismo iz augustovsko-septembarskog izdanja britanskog magazina “Philosophy Now”. “Postalo je gotovo nemoguće da se počne čak i da razmišlja o izgradnji naturalističke teorije evolucije tog prvog reproduktivnog organizma”, rekao je on.

Pismo je pohvalilo argumente iznesene u djelima “Skriveno lice Boga” i “Svjetsko čudo”, koja su napisali Gerald Schroeder i Roy Varghese.

Također je interesantno da je Flew, negdje krajem 2006. godine, bio među mnogim potpisnicima pisma koje je upućeno britanskom premijeru Toniju Bleru sa zahtjevom da se inteligentni dizajn uvede u nauku kao dio obrazovnog sistema.

Ove nedjelje je Flew završio pisanje novog izdanja knjige “Bog i filozofija” koja bi trebala da izađe iz štampe sljedeće godine.

Flew je bio čovjek koji je koristio klasičnu metodologiju grčke filozofije (Platon, Sokrat) i kojom je godinama poučavao svoje studente. “Cijeli moj život je bio vođen principom: ‘Slijedi dokaze kuda god te oni odveli’”, rekao je on. Kasnije je priznao kako sam često nije slijedio tu metodologiju koju je svojim učenicima savjetovao.

Flew je rekao da njegove sadašnje ideje imaju sličnosti sa teorijom “inteligentnog dizajna” koja se zasniva na dokazima da je u izgradnji svemira učestvovala neka viša inteligencija (Bog). On sada smatra da Darvinova teorija evolucije ne može objasniti konačno porijeklo života.

Izvor: Kavkaz Center

Prijevod i obrada: Put vjernika


Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz