Najveći brod iranske ratne mornarice potonuo nakon požara

Popularno na sajtu

Najveći brod iranske ratne mornarice potonuo je u srijedu u Omanskom zaljevu pod nejasnim okolnostima, nakon što ga je zahvatio požar, javio je AP.

Novinske agencije Fars i Tasnim objavile su da napori da se spasi brod Kharg, nazvan po otoku na kojem je najveći naftni terminal u Iranu, nisu urodili plodom.

Na iranskom brodu, koji je prema iranskim agencijama služio za obuku, oko 2:25 ujutro izbio je požar.

Pozivajući se na saopštenje ratne mornarice i agenciju Fars, Reuters piše da se posada uspjela sigurno iskrcati, te da su vatrogasci pokušavali ugasiti vatru.

U saopštenju nije naveden uzrok požara.

Brod Kharg služio je kao jedno od rijetkih plovila u iranskoj mornarici sposobno za opskrbu za ostale brodove na moru. Može podizati teški teret i služiti kao poligon za helikoptere.

Brod, izgrađen u Velikoj Britaniji i porinut 1977. godine, uvršten je u iransku mornaricu 1984. godine nakon dugih pregovora koji su uslijedili nakon islamske revolucije 1979. godine.

Napadi na iranske i izraelske brodove

U aprilu, Iran je objavio da je jedan od njegovih brodova, Saviz, bio meta napada u Crvenom moru, a mediji su pisali da se radilo o minama.

Bio je to posljednji u nizu napada na izraelske i iranske teretne brodove od februara, a dvije zemlje su se međusobno optuživale za napade.

Brod je uvršten u iransku mornaricu 1984. godine (EPA)
Brod je uvršten u iransku mornaricu 1984. godine (EPA)

Prošle godine, iranski ratni brod je tokom vežbe slučajno pogodio drugi brod, ubivši 19 članova posade, a ranjeno je bilo 15.

Taj incident se desio tokom vježbe u Omanskom zaljevu.

IZVOR: AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz