Napad na džamiju u Egiptu: Poginulo najmanje 235 osoba

Objavljeno / ažurirano:

Najmanje 235 osoba ubijeno je kad su naoružani napadači aktivirali bombu i otvorili vatru na džamiju na Sinaju, na nemirnom sjeveru Egipta.

Državna agencija Mena javlja da je povrijeđeno više od 120 osoba, prema navodima neimenovanog sigurnosnog zvaničnika.

Meta napada bile su pristalice sigurnosnih snaga koje su prisustvovale džuma-namazu (podnevna molitva muslimana) u džamiji Al Rawdah u Bir al-Abedu, zapadno od grada Arisha, kazala su dva svjedoka i izvor iz snaga sigurnosti, prenosi Reuters.

Sisi: Neće proći nekažnjeno

Svjedoci su rekli da su vidjeli vozila hitne pomoći kako prevoze povrijeđene u obližnju bolnicu.

Egipatska Vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon tog napada, za koji još niko nije preuzeo odgovornost.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah el-Sisi osudio je napad na džamiju, nazvao ga zločinačkim i kukavičkim te uputio saučešće porodicama žrtava.

U televizijskom obraćanju u petak navečer, on je izjavio da napad “neće proći nekažnjeno” i da će Egipat ustrajati u ratu protiv terorizma.

“Patnja žrtava nije bila uzaludna i samo će pojačati naše insistiranje na borbi protiv terorizma”, izjavio je egipatski čelnik.

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pokrenuo je veliku vojnu kampanju na sjeveru Sinaja, gdje je registrirano pojačano nasilje pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant.

Trump: Užasan i kukavički napad

Egipat se protiv pobunjenika na Sinaju bori već godinama, ali pobuna je postala još smrtonosnija nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija 2013. godine.

Američki predsjednik Donald Trump osudio je napad na džamiju, nazivajući ga “užasnim i kukavičkim terorističkim napadom na nevine vjernike u Egiptu”.

“Svijet ne može tolerirati terorizam. Moramo ih poraziti vojno i diskreditirati ekstremističku ideologiju, koja pravi bazu njihovog postojanja”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Novo na sajtu

islamske teme featured

Zašto džini ulaze u ljude?

Nakon što smo se upoznali sa činjenicama o sposobnosti džina da opsedaju ljude, okupiraju njihov razum, dijelove njihovog tijela, ili ljude kao potpunu cjelinu,...

Preporučeni sadržaj

Dževlani konferencija

Ebu Muhammed Dževlani: Režim je oslabio, mudžahidi su pobjednici u ovoj...

Više od tri mjeseca prošlo je od pokretanja široke režimske vojne ofanzive na regije Idlib, sjeverna Hama i Latakija. Iako je ofanziva imala punu...

Islamske teme