Blic vijesti iz muslimanskog svijeta za 24. novembar 2017

Popularno na sajtu

Sirija

  • Rusko-šiitske zračne snage bombardovale nekoliko pozicija u gradu Kafranbel u provinciji Idlib. Medju metama je lokalna bolnica. Takodjer je bombardovan i grad Han Šejhun u Idlibu.
  • Sedamnaest rusko-režimskih zračnih udara u Istočnoj Guti, Damask.
  • IDIŠ i šiitsko režimske snage nastavljaju sa žestokom ofanzivom protiv Tahriruš-Šama i džihadsko oslobodilačkih snaga na sjeveroistoku provincije Hama. Ofanziva režimskih snaga na Musterihu je odbijena, ali je IDIŠ jučer i danas uspio da zauzme oko 10 sela. Prema aktivistima, režim je propustio oko 1000 IDIŠ-ovih vojnika iz oblasti u Homsu i Hami, koji su došli na oslobodjenu teritoriju u Hami i pokrenuli ofanzivu protiv mudžahida, samo nekoliko kilometara od linija fronta šiitsko-režimskih snaga (više detalja o dogadjajima na frontu u Hami ovdje).

Egipat

  • Izvršen napad na džamiju na Sinaju, u Egiptu. Poginulo najmanje 235 osoba. Detaljnije ovdje.

Istočna Afrika

  • Džemat za zaštitu islama i muslimana (DžZIM) je zadnjih deset dana izveo nekoliko opsežnih vojnih operacija protiv francuskih vojnika i vladinih snaga u Maliju i susjednoj državi Burkina Faso ubivši i ranivši na desetine vojnika. Organizacija DžZIM, poznata pod nazivom Nusretul-islam, formirana je u martu 2017. godine ujedinjenjem nekoliko ključnih džihadskih frakcija u Istočnoj Africi: El-Murabitun, Ansarud-din, Oslobodilački front Macina i saharska branša Al-Kaide u Islamskom Magribu. Novoformirana grupa Nusretul-islam (DžZIM) je na početku formiranja dala prisegu globalnom vođi Al-Kaide, Ejmenu ez-Zavahiriju (Ajman al-Zawahiri)

Afganistan

  • Američki okupatori su preko noći izvršili raciju a potom bombardovali kužu u Afganiji blizu Najraba u provinciji Kapisa ubivši vlasnika kuće, dvije žene i troje djece. Vlasnik nije imao nikakve veze sa mudžahidima, izvjestio je danas Zabihullah Mudžahid, glasnogovornik talibana.
  • Kontrolni punkt u oblasti Deh Yak u provinciji Gazni je “pregažen” (od strane talibana). Ubijeno 25 pripadnika marionetske milicije, tri borna vozila i pikap vozilo su uništeni, oružje i municija zaplijenjeni, izvjestio je Zabihullah Mudžahid. Dan ranije, u samožrtvujućem napadu talibanskog borca ubijeno je šest američkih vojnika u Kabulu (@ZabihullaM4)

Burma (Mijanmar)

  • Genocid budističkih terorista nad muslimanima Burme se nastavlja bez zastoja. U srijedu navečer su kamere snimile još jedno selo Rohinga muslimana u plamenu, u provinciji Rahina u Burmi (Mijanmar). Prema UN-u preko 400 000 Rohinga muslimana je pobjeglo u susjedni Bangladeš pred naoružanim budističkim bandama. U prilogu je selo u plamenu.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz