Categories:

NATO upozorava Tursku da ne koristi S-400

Turski mediji ranije su izvijestili da je vlada u Ankari testirala ruske rakete zemlja-zrak.

Objavljeno / ažurirano:

NATO je izrazio zabrinutost zbog izvještaja da je njegova članica Turska prvi put koristila ruski sistem protuzračne odbrane S-400 tokom vježbe, prenosi Hina.

“Taj sistem može predstavljati rizik za savezničke avione i može utjecati na odnose među članicama NATO-a”, rekla je glasnogovornica Saveza u izjavi za DPA u subotu.

“Ovo je odluka Turske, ali S-400 ne može se integrirati u NATO-ov zračni i raketni sistem odbrane. Važno je da Turska nastavi raditi s drugim saveznicama kako bi se pronašla alternativna rješenja.”

Turski mediji ranije su izvijestili da je vlada u Ankari testirala rakete zemlja-zrak nedaleko od crnomorskog grada Sinopa u petak.

Turska isključena iz programa F-35

“Ako bude potvrđeno tursko testiranje sistema S-400, to će biti za žaljenje”, rekla je glasnogovornica NATO-a.

Slični komentari na tu temu već su ranije izrečeni u Washingtonu. SAD je već isključio svog partnera Tursku iz programa borbenih aviona F-35 zbog kupnje ruskog raketnog sistema, a prijeti i sankcijama.

Turska, s druge strane, tvrdi da joj je potreban vlastiti protuzračni sistem zbog prijetnji iz susjedne Sirije, ali i iz same Turske.

Ankara kaže da od partnera iz NATO-a nije dobila razumnu alternativnu ponudu.

Izvor: Agencije

NOVO NA SAJTU

Video: Smrtonosan zemljotres pogodio Tursku

0
Najmanje 14 osoba je poginulo, a više od 400 je povrijeđeno u rušenjima zgrada i poplavama nakon snažnog zemljotresa sa epicentrom u Egejskom moru...

Preporučeni sadržaj

Da li si od onih koji sebi čine nasilje

0
Žalosno je što čežnjivo čekaju odmor kako bi mogli poći kud požele, ne obavljati namaz, ne čitati Kur'an, zaboraviti zikrullah i put do džamije. To neophodno ima za rezultat bavljenje časopisima neprimjerena sadržaja i druženje s najvećim prezrenjacima.

Islamske teme