Categories:

Mediji: Turska testirala S-400 na obali Crnog mora

Objavljeno / ažurirano:

Jedan projektil, prenosi agencija Reuters pozivajući se na videosnimak u koji je imala uvid, ispaljen je u nebo na turskoj obali Crnog mora, na lokaciji gdje je vojska Turske trebala testirati odbrambene sisteme ruske proizvodnje S-400.

Snimak, napravljen kod priobalnog grada Sinop u petak, pokazuje uski stub dima kako ide visoko ka plavome nebu.

Svjetska javnost je pratila turske aktivnosti jer je ova država trebala ove sedmice testirati sisteme, nakon što je izdala upozorenje plovilima i letjelicama da izbjegavaju ovaj dio Crnog mora.

Televizija Haber, medij blizak turskoj Vladi, također je objavila kako je izvršen test, a slične informacije su prenijeli i drugi turski mediji.

Ministarstvo odbrane Turske je objavilo kako ne želi ni potvrditi ni negirati da je izvršen test S-400.

Prve analize

Testovi ovih raketnih sistema mogli bi dovesti do povećanja tenzija između Turske i SAD-a koji se oštro protivi turskoj kupovini oružja od Rusije na osnovu da bi to moglo ugroziti zajedničke sisteme odbrane NATO-a. Washington je reagirao prošle godine tako što je suspendirao učešće Turske u svome programu mlaznog aviona F-35, te zaprijetio sankcijama.

U petak je State Department SAD-a upozorio na „potencijalne ozbiljne posljedice“ po sigurnosne odnose sa Turskom ako aktivira sporni odbrambeni sistem.

„Ukoliko se potvrde navodi, mi ćemo najoštrije osuditi test rakete S-400 kao neprilagodljiv sa turskim odgovornostima saveznika NATO-a i strateškog partnera SAD-a“, navela je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Odbrambeni analitičar Turan Oguz za Reuters kaže kako se prve procjene boje, gustine, ugla i pravca dima u videu podudaraju sa onima koje ima raketa S-400, te dodao kako ugao stuba dima sugerira kako meta „nije previsoko“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NOVO NA SAJTU

Jekin (čvrsto ubjeđenje) – peti uvjet šehadeta

0
U uvjete ispravnosti riječi tewhida1 spada također i nepostojanje sumnje i ostvarivanje jekina – čvrstog ubjeđenja u ono što zahtjevaju ove riječi2. Kao što...

Preporučeni sadržaj

Afganistan: U Helmandu srušena dva vojna helikoptera, poginulo 10 vojnika

0
Najmanje devet osoba poginulo je u padu dva vojna helikoptera na jugozapadu Afganistana. Dvostruka helikopterska nesreća dogodila se u provinciji Helmand, u distriktu Nave, gdje...

Islamske teme