Mediji: Turska testirala S-400 na obali Crnog mora

Popularno na sajtu

Jedan projektil, prenosi agencija Reuters pozivajući se na videosnimak u koji je imala uvid, ispaljen je u nebo na turskoj obali Crnog mora, na lokaciji gdje je vojska Turske trebala testirati odbrambene sisteme ruske proizvodnje S-400.

Snimak, napravljen kod priobalnog grada Sinop u petak, pokazuje uski stub dima kako ide visoko ka plavome nebu.

Svjetska javnost je pratila turske aktivnosti jer je ova država trebala ove sedmice testirati sisteme, nakon što je izdala upozorenje plovilima i letjelicama da izbjegavaju ovaj dio Crnog mora.

Televizija Haber, medij blizak turskoj Vladi, također je objavila kako je izvršen test, a slične informacije su prenijeli i drugi turski mediji.

Ministarstvo odbrane Turske je objavilo kako ne želi ni potvrditi ni negirati da je izvršen test S-400.

Prve analize

Testovi ovih raketnih sistema mogli bi dovesti do povećanja tenzija između Turske i SAD-a koji se oštro protivi turskoj kupovini oružja od Rusije na osnovu da bi to moglo ugroziti zajedničke sisteme odbrane NATO-a. Washington je reagirao prošle godine tako što je suspendirao učešće Turske u svome programu mlaznog aviona F-35, te zaprijetio sankcijama.

U petak je State Department SAD-a upozorio na „potencijalne ozbiljne posljedice“ po sigurnosne odnose sa Turskom ako aktivira sporni odbrambeni sistem.

„Ukoliko se potvrde navodi, mi ćemo najoštrije osuditi test rakete S-400 kao neprilagodljiv sa turskim odgovornostima saveznika NATO-a i strateškog partnera SAD-a“, navela je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus.

Odbrambeni analitičar Turan Oguz za Reuters kaže kako se prve procjene boje, gustine, ugla i pravca dima u videu podudaraju sa onima koje ima raketa S-400, te dodao kako ugao stuba dima sugerira kako meta „nije previsoko“.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz