Belgija proglasila najviši stepen uzbune zbog korona virusa

Popularno na sajtu

Belgijske vlasti su zbog ogromnog porasta broja inficiranih i hospitalizovanih u novom naletu korona virusa večeras proglasile najviši stepen uzbune u zemlji, prenosi Tanjug.

Takozvana ”faza 4” podrazumijeva uvođenje policijskog časa u cijeloj zemlji, zatvaraju se barovi i restorani, dozvoljen je bliski kontakat sa samo jednom osobom izvan domaćinstva, a rad na daljinu je obavezan gdje god je to moguće.

Prehrambrene prodavnice će ostati otvorene, ali su otkazane sve tradicionalne božićne proslave i svečanosti na ulicama.

”Broj infekcija raste svakodnevno i to vrlo brzo. Naši lekari i bolnice su pod velikim pritiskom. Vodimo neravnopravnu bitku sa ovim virusom”, poručio je premijer Belgije Alexader De Croo.

Njemačka: Udvostručen broj hospitaliziranih

Njemački savez bolnica (DKG) objavio je da se broj osoba hospitalizovanih sa COVID-om 19 u zemlji udvostručio u proteklih sedam dana.

Gerald Gass, predsjednik DKG-a kazao je da je prvi talas pokazao da je potrebno oko četrnaest dana da se porast broja zaraženih osjeti u bolnicama. Dodao je da će broj pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, prema sadašnjim stopama, vjerovatno prijeći 2.000 do novembra.

Dobro finansirani njemački zdravstveni sistem pomogao je zemlji da zadrži stopu smrtnosti od COVID-19 znatno ispod nivoa u ostalim velikim evropskim zemljama, Fena prenosi AP.

Primali pacijente iz drugih država

Tokom prvog talasa epidemije korona virusa u proljeće, Njemačka je primila na desetine pacijenata iz Francuske, Italije, Španije i Holandije, jer su njihove bolnice bile pred kolapsom u nastojanju da hospitalizuju teško bolesne pacijente.

Bavarski guverner Markus Soeder kaže da je njegova država dobila zahtjev za liječenje pacijenata iz susjedne Češke, gdje je posljednjih dana broj slučajeva znatno povećan.

Izvor: Agencije

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz