Njemačke vlasti na udaru neviđenog hakerskog napada

Objavljeno / ažurirano:

Njemačke vlasti su otkrile u četvrtak kako su na udaru informatičkog napada bez presedana koji i dalje traje na njena ministarstva, a čiji su autori u Rusiji, javljaju mediji.

Radi se o „tehnički ambicioznom napadu koji je dugo pripreman“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere.

„Taj ozbiljan događaj potvrđuje ono što već znamo: razni faktori iz različitih razloga prijete informatičkoj sigurnosti države“, dodao je.

„To je pravi kibernetički napad na dio Vlade. Taj napad i dalje traje“, rekao je zastupnik konzervativne stranke kancelarke Angele Merkel (CDU) Armin Schuster nakon hitnog sastanka povjerenstva za kontrolu tajnih službi u zastupničkom domu Bundestagu.

Vlasti su dodale kako je napad „pod kontrolom i izoliran“.

Zastupnici i Vlada ne žele iznijeti pojedinosti kako ne bi kompromitirali napore tajnih službi u pronalaženju tragova.

„Danas ne možemo procijeniti obim šteta, to bi bilo prerano“, dodao je Schuster.

Negiranje iz Moskve

Tu aferu je u srijedu otkrilo nekoliko medija. Njemačka novinska agencija DPA je navela kako je napad organizirala grupa ruskih hakera „Snake“.

Grupa je poznata i pod imenima „Turla“ i „Uruburos“ i smatra se kako su napadali sisteme ministarstava odbrane i vanjskih poslova tokom najmanje godinu dana.

Njemačke obavještajne službe su otkrile napad u decembru, ali su odlučile da ništa neće objaviti kako bi identificirale počinitelje, a tu strategiju danas mnogi kritiziraju.

Njemački obavještajci su sumnjali prošle godine da se izvode kibernetički napadi koji mogu utjecati na parlamentarne izbore 24. septembra.

Oni su više puta optužili ruske tajne službe da izvode međunarodne informatičke napade sa svrhom špijuniranja i sabotiranja, posebice 2015. na Bundestag, što je Moskva negirala.

Izvor: Agencije

Novo na sajtu

islam coast sun

Komentar hadisa o dobru i zlu od šejha Saliha Fewzana

Hvala i zahvala pripada Allahu, Njemu zahvaljujemo, od Njega pomoć i oprost za grijehe tražimo. Allahu se utječemo od zla naših duša i od...

Preporučeni sadržaj

islamske teme

Onaj ko čini dobra djela neće nikad biti ponižen od Allaha

Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Činilac dobra je zaštićen od zlog uništenja.” (Al-Silsilah al-Sahihah) Kada su smutnje tek nastupile, Talk...

Islamske teme

Šta je to gajb?

Nema ponosa osim u islamu

Nijjet u postu