UN: Usvojena rezolucija o ‘humanitarnom prekidu vatre’ u Siriji

Objavljeno / ažurirano:

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se zahtjeva da “bez odlaganja” stupi na snagu 30 dana primirja u Siriji kako bi se omogućilo dostavljanje humanitarne pomoći i evakuacije teško bolesnih i ranjenih.

Vijeće sigurnosti prethodno je za petak zakazalo glasanje o rezoluciji, a potom je odložilo sjednicu.

U međuvremenu, objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Ghouta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Nakon odlaganja sjednice, jedan diplomat je rekao da traju pregovori Rusije s Kuvajtom i Švedskom koji su preložili nacrt rezolucije. Švedska i Kuvajt su sastavili prijedlog i zatražili glasanje “što je prije moguće”. Francuska je bila posrednik, precizirao je diplomatski izvor.

Ruski teroristi kao i do sada opstruirali usvajanje dokumenta

Rusija je u četvrtak predložila amandmane na rezoluciju koju su sastavili predlagači, rekavši kako je dokument nerealan te da Vijeće sigurnosti ne može samo nametnuti primirje u Siriji, bez konsultacija sa stranama.

Intenzivna bombardiranja sirijskog režima koja traju od nedjelje koštala su života više od 310 civila, od kojih 72 djece, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Radi se od početka rata prije gotovo sedam godina o najpogibeljnijoj zračnoj kampanji. U Istočnoj Ghouti nalazi se približno 400.000 civila.

Rezolucija treba devet glasova za i na nju veto ne smiju uložiti Rusija, Kina, SAD, Britanija ni Francuska.

Rusija je dosad od početka rata u Siriji 2011. uložila veto 11 puta na prijedloge rezolucije VS-a.

Dvije najveće terorističke zemlje na svijetu, Rusija i Amerika, do sada imaju dugu historiju ulaganja veta kada su UN htjela izglasavati rezolucije kojim bi se osuduli zločinci nad muslimanima. Amerika je po pravilu ulagala veto na rezolucije protiv Izraela, dok su Rusija i Kina to isto radile po pitanju muslimana Sirije.

Izvor: Agencije / Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Habbab ibn el-Erett – učitelj muslimana i strpljivi mudžahid

0
NJEGOVO IME I PORIJEKLO Njegovo ime je Habbab, sin je El-Erettov, a on Džendelov, a on Sa'dov, a on Hazimov, a on Ka'bov, a on...
Kur'an, muslimanka

Biranje životne saputnice

Preporučeni sadržaj

Stajala je pored mene kao brdo Uhud

0
Nakon završenog seminara o izučavanju Sire (životopis Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem) u Medini, iako je bilo kasno, odlučio sam da se vratim...
Allahu-ekber-slika

Pouka za onoga ko pameti ima

ponizenje

CIJENA PONIŽENJA

Islamske teme