NYT: Dva scenarija za okončanje sukoba u Ukrajini, a oba nose velike rizike

Popularno na sajtu

Američki politički analitičar Ross Douthat kaže da je rusko obilježavanje Dana pobjede 9. maja ove godine, u znak sjećanja na pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, došao i prošao bez toga da predsjednik Vladimir Putin najavi bilo kakvu promjenu svoje ratne strategije za Ukrajinu, što je pomalo rastjeralo maglu rata u toj zemlji.

U članku za The New York Times, Douthat dodaje da to znači nastavak žestokog rata na jugu i istoku Ukrajine, što dovodi do odustajanja od cilja rušenja režima u Ukrajini u korist cilja da se zauzmu ukrajinske teritorije koje bi na kraju mogle biti pripojene Ruskoj Federaciji.

Putin neće riskirati veću eskalaciju

Douthat kaže da se Putinu sigurno ne sviđa što zapadno oružje dolazi u Ukrajinu, no čini se da je spreman voditi rat pod tim okolnostima, umjesto da se kladi na egzistencijalne rizike.

Dodaje da će ono što se smatra uspjehom za Zapad rezultirati novim strateškim dilemama, te da se naziru dva scenarija za naredih šest mjeseci rata.

Prvi scenarij

U prvom scenariju, Rusija i Ukrajina će trgovati manjim teritorijama, zbog čega će se rat postupno smirivati i pretvoriti u “zamrznuti sukob”, slično obrascu poznatom u drugim ratovima u zemljama susjedima Rusije.

U takvim okolnostima, svaki trajni mirovni sporazum vjerovatno bi zahtijevao od Rusije da ustupi neke od teritorija koje je osvojila na Krimu i Donbasu.

To bi, smatra autor, Moskvi dalo “jasnu nagradu za agresiju, bez obzira na sve što je izgubila tokom invazije na Ukrajinu”. “Sve ovisi o tome koliko će teritorije biti ustupljeno, što bi Ukrajinu moglo učiniti okrnjenom i oslabljenom državom, bez obzira na njen vojni uspjeh.”

Naglašava da se takav sporazum možda neće činiti prihvatljivim u Kijevu ili Washingtonu, međutim, alternativa je nastavak zastoja, “koji će Ukrajinu također učiniti slabom i ovisnom o tokovima novca i vojne opreme sa Zapada, te manje sposobnom da obnovi ono što je rat uništio”, kaže on.

Drugi scenarij

Drugi scenarij je taj u kojem ukrajinska vojska tvrdi da je blizu pobjede, jer će, zahvaljujući vojnoj pomoći i zapadnoj opremi, moći svoje skromne kontranapade pretvoriti u velike i potisnuti Ruse ne samo na predratne linije, već možda i izvan ukrajinskih teritorija.

Jasno je da je to budućnost koju Sjedinjene Američke Države žele, prema autoru, osim što postoji vrlo važno upozorenje da je to i budućnost u kojoj ruska nuklearna eskalacija odjednom postaje mnogo vjerovatnija nego sada.

Douthat primjećuje da je Zapad svjestan da ruska vojna doktrina predviđa korištenje taktičkog nuklearnog oružja u odbrambenoj formi, kako bi se preokrenuo tok stvari u izgubljenom ratu. Zapad bi trebao pretpostaviti da će Putin i oni oko njega totalni poraz u Ukrajini smatrati scenarijem koji prijeti ruskom režimu.

Kombinirajući ove činjenice sa svijetom u kojem su Rusi iznenada poraženi, a dobici koje su ostvarili na tlu izgubljeni, ”suočit ćemo se s vojnom situacijom nad kojom se nadvila opasnost od nuklearnog rata, koja nije zapamćena od pomorske blokade koju je Amerika nametnula Kubi 1962. godine”, prema njegovim riječima.

(Agencije)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz