Uskoro se očekuje velika bitka za centralnu Siriju

Popularno na sajtu

Nekoliko poznatih Sirijskih aktivista među kojima je i Hadi Abdullah, izvjestili su da su se džihadske i pobunjeničke frakcije mjesecima pripremale za odlučujuću veliku bitku za centralnu Siriju, odnosno gradove Homs i Hamu.

Pripreme su uključivale višemjesečne treninge te proizvodnju vojne i tehnološke opreme koja će se iskoristiti u nastupajućoj velikoj bitci protiv Assadovih režimskih snaga.

Pojedine džihadske frakcije koje imaju veoma jako prisustvo u ovom području, prije svega Džebhetun-nusra i Ahraru Šam, zajedno sa nekoliko saveznih džihadskih brigada, već se unazad nekoliko mjeseci sukobljavaju sa režimskim snagama na mnogim graničnim linijama i kontrolnim punktovima.

Grad Homs je glavni grad istoimene provincije te je od izuzetnog strateškog značaja jer predstavlja glavni spoj između mediteranske obale i gradova u unutrašnjosti zemlje te je sa oko 1.500.000 stanovnika treći po veličini grad u zemlji a muslimani su ga prvi put zauzeli u 7 stoljeću pod komandom Halida ibn Velida (Allahove sablje).

Pad Homsa pod kontrolu džihadskih i pobunjeničkih frakcija bi prosto slomilo režimske snage u centralnoj Siriji (isti scenario kao i u provinciji Idlib) te bi se samim tim otvorio put prema ostalim Sirijskim gradovima.

Također je moguće da će u isto vrijeme biti pokrenuta ofanziva na Homs iz pravca grada al-Rastan, glavnog uporišta Džebhetun-nusre u ovom području ali i ofanziva na Hamu iz pravca Idliba.

(Put Vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz