Od hladnoće u Afganistanu umrlo više od 160 ljudi

Popularno na sajtu

Više od 160 ljudi umrlo je od hladnoće u Afganistanu ovog mjeseca, u najtežoj zimi u više od desetljeća, saopćile su vlasti, dok su stanovnici govorili da ne mogu sebi priuštiti gorivo za grijanje domova na temperaturama znatno ispod nula stepeni Celzija.

“Najmanje 162 osobe su umrle od hladnog vremena od 10. januara do sada”, izjavio je Shafiullah Rahimi, glasnogovornik Ministarstva za bavljenje prirodnim katastrofama.

Ukupno 84 smrtna slučaja dogodila su se u protekloj sedmici.

Najhladnija zima u posljednjih 15 godina, u kojoj su temperature pale na minus 34 stepena Celzija, pogodila je Afganistan u jeku teške ekonomske krize.

Stope pothranjenosti rekordno visoke

Brojne humanitarne grupe djelimično su prekinule rad posljednjih sedmica zbog odluke talibanske administracije da većina radnica u nevladinim organizacijama ne može raditi, zbog čega agencije nisu u mogućnosti voditi brojne programe u toj konzervativnoj zemlji, prenosi Fena.

Tokom posjete Kabulu ove sedmice, čelnik Ujedinjneih naroda za humanitarnu pomoć Martin Griffiths izjavio je da svjetska organizacija traži izuzeće od zabrane za većinu humanitarnih radnica koje dolaze u jednom od najranjivijih vremena za brojne Afganistance.

“Afganistanska zima, kao što svi u Afganistanu znaju, veliki je glasnik propasti za tolike porodice dok se suočavaju s velikim humanitarnim potrebama i s posljedicama koje vode do gubitaka života”, kazao je on za Reuters.

Istovremeno je Svjetski progam za hranu (WFP) saopćio da su stope pothranjenosti u Afganistanu rekordno visoke, a polovina zemlje trpi veliku glad tokom cijele godine.

Sankcije talibanskim vladarima, zaustavljanje bankovnih transfera i zamrznute milijarde u afganistanskim valutnim rezervama ograničili su pristup globalnim institucijama i vanjskom novcu koji je podržavao ekonomiju zemlje ovisne o pomoći prije povlačenja američkih i NATO snaga.

Pola stanovništva gladno tokom cijele godine

“Pola Afganistana trpi glad tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba, a stopa pothranjenosti je rekordno visoka za Afganistan”, izjavio je Phillipe Kropf, glasnogovornik agencije UN-a za hranu u Kabulu.

“Postoji sedam miliona djece (mlađe od pet godina) i majki koji su pothranjeni u zemlji od 40 miliona stanovnika”, kazao je.

Zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama dovela je do obustave rada 115 od 437 mobilnih zdravstvenih klinika, što pogađa 82.000 djece, trudnica i dojilja.

Obustava projekta obuke pogodila je 39.300 ljudi, uglavnom žena, dok je pauza programa školske užine pogodila 616.000 učenika, prenosi  AP.

IZVOR: AGENCIJE

Neke od humanitarnih organizacija koje djeluju u muslimanskim zemljama su (klikni na link da bi otvorio stranicu):

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz