BBC: Britanska vojska ubijala civile u Afganistanu, vojnici se takmičili ko će ih ubiti više

Prema svjedočenjima bivših vojnika, ubistva pojedinaca bila su pravdana podmetanjem puške AK-47 na lice mjesta, a pojedini pripadnici SAS-a "takmičili su se ko će ubiti više ljudi".

Popularno na sajtu

London – Britanski vojnici ubili su više od 50 pritvorenika i nenaoružanih muškaraca u Afganistanu, pokazala je istraga BBC-ja na osnovu novopribavljenih vojnih izvještaja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinari BBC-jeve Panorame, koja će biti emitovana u utorak navečer, pregledali su dokumente o operacijama Specijalne zračne službe (SAS), britanske elitne jedinice koja se koristi u specijalnim operacijama, i otkrili da oni uključuju “izvještaje koji pokrivaju više od desetak “ubij ili zarobi” racija koje je izvršila jedna SAS jedinica u Helmandu 2010. i 2011. godine.

“Pojedinci koji su služili u toj jedinici u ovom periodu rekli su da su bili svjedoci ubijanju nenaoružanih ljudi tokom noćnih racija”, navodi se u izvještaju BBC Newsa.

Prema svjedočenjima bivših vojnika, ubistva pojedinaca bila su pravdana podmetanjem puške AK-47 na lice mjesta, a pojedini pripadnici SAS-a “takmičili su se ko će ubiti više ljudi”.

U izvještaju se navodi da “interni mejlovi pokazuju da su oficiri na najvišim nivoima specijalnih snaga bili svjesni da postoji zabrinutost zbog mogućih protivpravnih ubistava, ali da nisu prijavili sumnje vojnoj policiji uprkos zakonskoj obvezi da to urade”.

Istraga koju je proveo BBC sugeriše da je (samo) “jedna jedinica možda protivpravno ubila 54 osobe tokom šest mjeseci.”

General Sir Mark Carleton-Smith, bivši šef SAS-a, bio je “upoznat o navodnim protivpravnim ubistvima, ali nije proslijedio dokaze vojnoj policiji, čak ni nakon što je otvorena istraga o ubistvima”.

Sudeći prema izvještajima Islamskog Emirata Afganistana (talibani), koji danas vlada Afganistanom, navodi BBC-ja o ubijanju afganistanskih civila od strane britanskih snaga samo su djelić zločina koje su britanske snage počinile u Afganistanu za vrijeme dvodecenijske okupacije ove muslimanske zemlje.

(Agencije/PV)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz