Otpočinje velika bitka za Sirijski grad Dera

Objavljeno (zadnji put uređeno):

Mnogi Sirijski aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da bi ovih dana trebala otpočeti velika bitka za grad Dera, jedan od navećih Sirijskih gradova koji je podjeljen između Assadovih režimskih i džihadsko-oslobodilačkih snaga.

Aktivisti ističu da režimske i džihadsko-oslobodilačke snage rade na evakuiranju stanovništva iz grada te se pripremaju na odlučujuću bitku za grad.

Prema procjenama, Assadove režimske snage kontrolišu oko 55% dok džihadsko-oslobodilačke snage kontrolišu oko 45% grada Dera.

Prvi anti-vladini protesti 2011. godine otpočeli upravo u ovom gradu nakon čega su se protesti proširili cijelom zemljom.

Ukoliko džihadsko-oslobodilačke skupine dobiju bitku za grad, to će biti kraj Assadovom režimu na jugu Sirije s tim da bi pad ovog grada omogučio džihadsko-oslobodilačkim skupinama prodor prema Suwajdi i Damasku.

Mapa trenutnog stanja u gradu Dera

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

SAD projektili Aegis

NATO: Neprihvatljiva Putinova prijetnja zbog razmještanja projektila

Iz Alijanse su pozvali Rusiju da se usredotoči na povratak Sporazumu o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa. Sjevernoatlantska alijansa u srijedu je odbacila kao neprihvatljivu prijetnju...

PREPORUČUJEMO