Otpočinje velika bitka za Sirijski grad Dera

Objavljeno / ažurirano:

Mnogi Sirijski aktivisti, pozivajući se na izvore sa terena javljaju da bi ovih dana trebala otpočeti velika bitka za grad Dera, jedan od navećih Sirijskih gradova koji je podjeljen između Assadovih režimskih i džihadsko-oslobodilačkih snaga.

Aktivisti ističu da režimske i džihadsko-oslobodilačke snage rade na evakuiranju stanovništva iz grada te se pripremaju na odlučujuću bitku za grad.

Prema procjenama, Assadove režimske snage kontrolišu oko 55% dok džihadsko-oslobodilačke snage kontrolišu oko 45% grada Dera.

Prvi anti-vladini protesti 2011. godine otpočeli upravo u ovom gradu nakon čega su se protesti proširili cijelom zemljom.

Ukoliko džihadsko-oslobodilačke skupine dobiju bitku za grad, to će biti kraj Assadovom režimu na jugu Sirije s tim da bi pad ovog grada omogučio džihadsko-oslobodilačkim skupinama prodor prema Suwajdi i Damasku.

Mapa trenutnog stanja u gradu Dera

(Put Vjernika)

NOVO NA SAJTU

Kultura kletve i proklinjanja ashaba i majki vjernika kod šiija

0
Pustimo da sami šijitski autoriteti govore o svom ubjeđenju, ali bez tukje - pretvaranja! Pogledajte pogana ubjeđenja šiizma - idolopokloničke sekte koja se krije iza islama. Šije lažu i potom proklinju najveće svetinje islama.

Preporučeni sadržaj

Dokaz da šije ne vjeruju u Kur'an: Mula Hajderi o šiijskom...

0
Kada je u pitanju šijitska sekta, mnogi muslimani su obmanuti i nisu svjesni nevjerstva ove sekte. Ovome doprinosi blagonakloni stav Islamske zajednice prema šiizmu, kao i medijska propaganda koju vrše šijitske misinarske službe na našim prostorima, ali i na nivou čitavog ummeta.

Islamske teme