Bitka za oslobađanje Haleba je počela: Džebhetu Feth Eš-Šam pripremila 20 auto-bombi

Objavljeno / ažurirano:

Razbijanjem sedmnodnevne blokade Haleba u avgustu ove godine, džihadske skupine su najavile i njegovo potpuno oslobađanje. Međutim, režim je ubrzo nakon toga(naravno, uz podršku ruske avijacije i šiitskih milicija) povratio oslobođene djelove, te ponovo stavio grad pod opsadom, ugrozivši živote više od 300.000 ljudi.

Nakon zatišja pred buru, u jutarnjim satima je po drugi put počela kontraofanziva za probijanje opsade Haleba. Da li će ova bitka prerasti u bitku za potpuno oslobađanje – ostaje da se vidi, a Allah najbolje zna, ali mudžahidi i ovaj put djeluju spremno i odlučno. Samo Džebhetu Feth Eš-Šam je pripremila 20 auto-bombi.

Džihadske skupine za sada napreduju, dok se žestoka bitka vodi oko kompleksa 1070 i 3000. Aktivisti su izvjestili da je jedna skupina šijja iz Iraka i Hizbullaha zarobljena, a u naselju Dahijetul-esed je zarobljen 1 tenk i 4 oklopna vozila BMB.

Građani koji su unutar Haleba ponovo koriste taktiku paljenja guma, kako bi ometali režimskoj i ruskoj avijaciji.

A hvala Allahu, nebo iznad Haleba je oblačno i počela je padati kiša. Stoga, ne zaboravimo činiti dovu.

Koji je povod opsade Haleba?

Pogledajte ekskluzivan intervju sa Ebu Muhamedom el-Dževlanijem – vođom Džebhetu Feth Eš-Šam, kojeg je uradila Al-Jazeera početkom mjeseca septembra, u kojem, između ostalog, Dževlani pojašnjava šta se krije iza blokade Haleba i pregovora u Ženevi:

(Aktivisti/Agnecije)

Novo na sajtu

Odgoj djece

Osnovna pravila odgoja djeteta

Osnovna pravila odgoja djeteta se vežu za dva načela: načelo vezivanja i načelo upozoravanja. Ukoliko se dijete još u doba djetinjstva veže za vjerske, duhovne,...

Preporučeni sadržaj

Statistika ruskog terora u Siriji

Ruske snage su za 44 mjeseci krstaštkog terorizma usmrtili preko 3200...

Prema izvještajima Sirijskog obzervatorija za ljudska prava (SOHR), ruske krstaške snage su za 44 mjeseca njihovog terorizma u Siriji usmrtili 1970 djece i 1225...

Islamske teme