Ofanziva za deblokadu Halepa ide u željenom pravcu: Oslobođeno nekoliko oblasti grada

Popularno na sajtu

Džihadska koalicija Džejšul Feth, u koordinaciji sa vojnom koalicijom Fethul Halab (džihadsko-oslobodilačke snage), nakon višesedmičnih priprema, pokrenula je u petak 28. oktobra masivni napad na Halep čak iz 3 pravca, a s ciljem deblokade istočnog dijela grada u kojem se nalazi preko 250.000 civila.

Prema aktivistima, u napadu učestvuje većina džihadsko-oslobodilačkih brigada sa sjevera Sirije, a udarnu pesnicu predstavlja skupina Džebhetu Fethu Šam (Nusra), odnosno koalicija Džejšul Feth.

Koordinacija prilikom ofanzive koju su mudžahidi nedavno uspostavili je navodno dosta snažnija, razrađenija i efikasnija od prethodne.

Mediji javljaju da su mudžahidi napad pokrenuli auto-bombama, te da su defanzive linije Assadovih režimskih snaga i šiitskih milicija probijene još u prvom jurišnom naletu, dok s druge strane raketne i artiljerijske jedinice sa određene distance pružaju podršku mudžahidima pri napadu.

Prema prvim današnjim medijskim izvještajima, združene snage mudžahida su ubile jednog brigadnog generala Assadove vojske i nekoliko drugih visokih oficira. Tagođer, zarobljen je veći broj šiitskih i režimskih boraca.

U borbama je također ubijen i general Iranske revolucionarne garde Muhammed Rafi (slika ispod)

Muhammed Rafi
Muhammed Rafi ubijen u ofanzivi za deblokadu Halepa

Pored više kontrolnih punktova, u dva protekla dana ofanzive džihadsko-solobodilačke snage su zauzele: distrikt Al-Assad, distrikt Minjan, kompleks fabrike kartona, na zapadu grada, te nekoliko oblasti na sjeverozapadu grada.

U međuvremenu, režim je pokušao poslati pojačanje iz Hame u Halep, ali je vojni konvoj dočekan od strane Džejšul-fetha na putu prema Halepu te natjeran na povlačenje, nakon gubitaka (slika ispod).

Put Hama Halep

Džihadsko-oslobodilačke snage su u ovoj ofanzivi zaplijenile nekoliko tenkova i oklopnih vozila te veću količinu oružja i municije.

Situaciju u Siriji možete pratiti i na našem forumu klikom na link ovdje (stranica sa najnovijim postovima je sa najvećim rednim brojem).

(Put vjernika)

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz