Proglas Džebhetu Fethi-Šama o događajima na sjeveru Halepa i saradnji sa kafirima

Objavljeno / ažurirano:

Svjedoci smo da se zadnjih mjeseci situacija u Siriji dodatno zakomplicirala, ulaskom turske vojske u direktan sukob, kao i nedavnim prispjećem američkih vojnika u grad El-Rai na sjeveru Sirije.

Neke od pobunjeničkih frakcija su zdušno podržale turski ulazak u sukob, kao i američki, druge frakcije su prihvatile tursku direktnu pomoć a odbacile američku dok su treće pristale da djeluju pod komandom Pentagona izvršavajući njegove naredbe u Siriji.

Kako bi čitaocima približili stvarnost situacije na terenu među pobunjeničkim skupinama, u prilogu donosimo prijevod proglasa Džebhetu Fethiš-Šama (Džebhetun-nusra) o pomenutim dešavanjima na sjeveru provincije Halep.

*****

Elhamdulillah, neka je salavat i selam na Allahovog poslanika, njegovu porodicu, ashabe i one koji ga uzmu za prijatelje, a zatim:

Sjeverni Haleb je u zadnje vrijeme svjedočio zapetljanim dešavanjima i novostima koje su jedne za drugim dolazile na vojnom i političkom polju.

To se jasno vidjelo u bici za Džerabulus i onome nakon nje i onoga što je oko nje izazvano. A zatim u onome što je slijedilo od mješanja američkih snaga, kako bi završili treću fazu operacije Derul Ferat.

Ispred ove situacije, objasnit ćemo sljedeće:

1. Ova mesela je od novih slučajeva s kojima treba polahko i treba se sustezati govoriti o ovome izučavajući stvarno stanje i duboko i studiranjem ga spoznavajući, kako bi mu dali odgovarajući šerijatski propis, u skladu s time. Pogotovo, kada se više puta mijenja ista situacija.

2. Učenjaci su se podijelili oko mesele potpomaganja u ratu na dvije skupine, one koji ga zabranjuju uopšteno i one koji ga dozvoljavaju uz stroge uvjete, kao da vodstvo pripada muslimanima i da su sigurni od prevare i zla nevjernika, da mu muslimani nužno imaju oštroumnost koja će čuvati njihovu vjeru i dunjaluk, da ne postoje drugi načini mimo potpomaganja i dr.

3. Ono što se trenutno dešava u sjevernoj Siriji je produžetak prošlih dešavanja i prilika. Haridžije nisu ostavile nijednu vrstu nepravde, a da ju nisu počinili nad muslimanima i skupinama uopšteno.
Na tom području se sudaraju i gomilaju razni planovi(projekti):

-Plan haridžija (cilja se na ISIL, op.PV)
-Plan nusajrijskog režima i njegovih saveznika od Rusa
-Plan Radničke partije Kurdistana (PKK) kojeg pomaže Amerika, i pored onog koji je u osnovi američki
-Plan turske vojske koja svoju borbu predstavlja kao čuvanje svojih granica od Radničke partije Kurdistana.

Dodajmo tu i skupine pod komandom Pentagona koje rade po njegovim naredbama poput skupine “Hamza”, “Liwa Mutesim”, i bore se pod zastavom državne koalicije.

A nasuprot tome su različite skupine od stanovnika tih područja i njihovih boraca koji se tu nalaze, a oni su slaba sila ako ih uporedimo sa drugim.

Kao što postoje neke skupine koje su tu ušle zadnjih mjeseci, a neki su došli zadnjih dana, ali nisu jake toliko da se promijeni situacija.

4. a) Ono što se dešava u sjevernoj Siriji od miješanja američkih snaga će učiniti situaciju kritičnom, zapetljat će ovaj slučaj, a miješanje Amerike nikada neće biti rješenje slučaja stanovnika Šama, nego je ovo očita okupacija, direktno neprijateljstvo, jasna bitka i nove podjele.

Nikome nije skrivena uloga Amerike u opštem pomaganju PKK na račun područja ehlu sunneta i njihovom davanju vlasti njima nad tim područjima, i njenu jasnu ulogu u rusko-američkom sporazumu koji želi učvrstiti Assadov režim i borbu protiv aktivnih snaga opozicije u Šamu.

b) Ulazak Amerikanaca u predstavu dešavanja na način na koji smo vidjeli skoro, čini podržavanje potpomaganja sa kafirima neprihvatljivim sa šerijatskog i činjeničnog aspekta.
Jer, amerikanci su neprijatelji, kafiri koji direktno napadaju muslimane, pa zabranjeno je surađivanje sa njima na bilo koji način, i pod bilo kakvim opravdavanjem i sredstvom, ma koliko to izvrtali neki. Tim neće zaslužiti osim toga da im presudimo presudom onima koji uzmu kafire za zaštitnike i prijatelje.

c) Premještanje bitke na sjever, a to je regionalna i državna želja, nasuprot udaljavanja od prekidanja opsade Haleba, ili ne usmjeravanja bitke prema Hami i osvajanja puta Damaska, to je skretanje bitke sa njenog pravog toga, koji će srušiti režim Bašara i njegovih saveznika, i to je razbijanje truda i gubljenje vremena, uz to što ove bitke trebaju samostalni oblik i odgovarajuće vrijeme.

Na osnovu prethodnog kažemo, tražeći pomoć od Allaha:

Smatramo da je zabranjena borba na sjeveru Sirije pod vodstvom bilo koje regionalne strane ili državne koalicije, niti potpomagajući se, niti udruživanjem sa njima, jer trenutno stanje nije potpomaganje i zato što nisu ispunjeni nužni šerijatski uslovi u ovoj situaciji.
Opozoravamo onoga koji je dozvolio potpomaganje u ovoj situaciji da ponovo prouči trenutno stanje i na ono na što se vraća fetwa na precizan način i da pogleda u ono što se nadovezuje na njegovu fetwu od rezultata, za koje mi smatramo da će biti katastrofalni i da će otvoriti vrata velikom zlu koje će upropastiti džihad i ono što je dosad postignuto njime.

I na kraju:

Posjećamo sebe i našu braću mudžahide uopšteno na čuvanje plodova džihada, čuvanje krvi stotina hiljada šehida i potpunjavanje onoga na čemu smo se dogovorili od pomaganja naših, uspostavljanja naše vjere i uzdizanja naše zastave.
Sa našim jedinstvom i slogom ćemo osloboditi našu zemlju u potpunosti, bez mandata ili podjela.

Naša obaveza, kao vođa i skupina, je da muslimane uzdignemo iz položaja poniženja i borbe za opstanak, i da se sa njima popnemo na položaja slave i ponosa, da im našom krvlju i žrtvovanjem ucrtamo put slave i odbijanja.

Naš Šam će pobijediti, i neće propasti onaj o kome se Allah brine.

“Ako vas Allah pomogne, niko vas neće pobjediti, a ako vas ponizi, pa ko je taj ko će vas pomoći nakon Njega. A na Allaha neka se oslone vjernici.”

21. zul hidždže 1437.
23. septembar 2016.

PRIJEVOD: SALAFIMEDIA BALKAN

Obrada: Put vjernika

NOVO NA SAJTU

Upitan je Allahov Poslanik alejhisselam, pa je odgovorio

0
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitan je hoće li vjernici na Sudnjem danu vidjeti svoga Gospodara. Tada je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem,...

Preporučeni sadržaj

Ratko Mladic, Srebrenica, genocid

Srebrenica: Lijepljene plakate Mladića s porukom ‘Genocida nije bilo’

0
Aktivisti Udruženja građana “Istočna alternativa” danas su na nekoliko oglasnih mjesta u Srebrenici zalijepili plakate sa likom generala Ratka Mladića i natpisom “Genocida nije...

Islamske teme