Proglas šejha Muhajsinija o IDIŠ-u i o događajima u Siriji

Popularno na sajtu

Dok združene šiitsko-alevijske snage Bašara el-Asada zauzimaju dio po dio oslobođene teritorije, džihadske pobunjeničke grupe i dalje ratuju između sebe, produbljujući fitnu (smutnju) iz dana u dan novim napadima i verbalnim optužbama.

Kako bi se opravdale pred Allahom, svojim borcima i pred ummetom, pobunjeničke frakcije su do sada objavile mnoge proglase, objašnjavajući svoj “ispravan” stav i proglašavajući drugu stranu neispravnom.

Zbog ovakve situacije, srce ummeta muslimana je tužno, misli nesređene, a nejgov razum zbunjen! Koja je od zaraćenih grupa u pravu!? Izražavajući svoju neutralnu poziciju kada je u pitanju sukob među muslimanima, Put vjernika vam donosi proglas šejha Abdullaha Muhajsinija¹ o događajima u Siriji i Islamskoj državi u Iraku i Šamu (IDIŠ).

Razlog zbog kojeg cijenjenim čitaocima navodimo ovaj proglas jeste taj što Muhajsini ne pripada niti jednoj džihadskoj skupini u Siriji, i što je u isto vrijeme izrazito dobar poznavalac stanja u Siriji iz više razloga:

1. Šejh Muhajsini je lično uključen u džihad u Siriji i više puta se javljao sa prvih linija fronta, što implicira njegovo poznavanje situacije na terenu.

2. Šejh Muhajsini je pokretač Inicijative ummeta, pregovora koji su trebali biti održani kako bi se zaustavila fitna, a koje je IDIŠ odbio.

3. Šejh Muhajsini raspolaže mnogim izuzetno relevantnim informacijama i činjenicama koje nose izuzetnu šerijatsku težinu. Muhajsini ima kontakte i lično poznaje mnoge vođe zaraćenih frakcija.

4. Emanet o prenošenju činjeničnog stanja. Kako sam Muhajsini potvrđuje, za mnoge događaje koji su se zbili na terenu između IDIŠ-a i drugih frakcija, on nije donosio sud osim nakon što se lično uvjerio svojim očima i nakon što je u mnogo slučajeva lično pitao vođe IDIŠ-a o određenim akcijama IDIŠ-a.

5. Zato što posjeduje blagost i “hladnu” glavu u vremenima fitne. Uprkos tome što zamjera IDIŠ-u u mnogim slučajevima, on IDIŠ naziva svojom braćom, iako ga suprotna strana vrijeđa najpogrdnijim imenima.

Ne želeći da zalazimo u detalje Muhajsinijevog govora, ostavljamo cijenjenom čitaocu, sljedbeniku istine da pažljivo i bez predrasuda posluša ovaj Muhajsinijev govor, kojeg prilažemo ispod.

(Put vjernika)

Napomena: Pravde radi, a nakon što si, cijenjeni čitaoče, poslušao kompletan govor šejha Muhajsinija (a nikako prije slušanja kompletnog govora), poslušaj i govor IDIŠ-ovog šejha Ebu Munzira Zidanija na jednu od izjava šejha Muhajsinija, koji Muhajsinija naziva prljavim pokvarenjakom (habis) i optužuje ga da je dao beju saudijskom kralju putem Twittera, o čemu Muhajsini spominjući ovo u svom govoru kaže da on tu (takvu) poruku nije napisao. Video govor IDIŠ-ovog šejha o Muhajsiniju pogledajte ovdje. Zapravo, suština govora Zidanija se veže za optužbu koja je lažna i koju je Muhajsini odbio u priloženom govoru iznad. Autor ovih redova je lično provjerio navode nekih IDIŠ-ovaca o navodnoj Muhajsinijevoj poruci na Twitteru, i došao je do saznanja da ne samo da takva poruka ne postoji na Twitteru, već ne postoji ni na čitavom javnom netu, čak ni u kešu pretraživača (ako bi poruka bila obrisana, ona bi jedno vrijeme ostala u kešu pretraživača i bila bi vidljiva).

Fusnota:


1. Abdullah Muhajsini je sin čuvenog šejha Muhammeda Muhajsinija koji je u Haremu Kabe učio dovu zbog koje je uhapšen

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz