Sirijski sekularisti i režim složni na protjerivanju stranih boraca iz Sirije

Popularno na sajtu

“Sirijska opozicija” je pozvala u srijedu prijelazno vladajuće tijelo da nadgleda prekid vatre diljem Sirije koje je pod monitoringom UN-a  i da protjera strane borce, u papiru koji je izbjegao ikakvo spominjanje zločinačkog režima Bašara Asada, ekskluzivno izvještava Reuters.

Entitet koji zapadni mediji nazivaju “Sirijska opozicija” jest sekularno-otpadnička skupina koja surađuje sa zapadom i koja ima u cilju uspostaviti demokratski podanički režim, i ovih dana pregovara u Ženevi sa režimom iako nema nikakve ovlasti da govori u im svih a još manje da predstavljaju cijelu sirijsku opoziciju.

Povjerljiv dokument, koji je Reuters dobio na uvid, izlaže viziju post-ratnu Sirije i predstavljen je posredniku Lahdaru Brahimiju i delegaciji sirijskog režima na pregovorima u Ženevi. U toj “viziji” sadašnji šiitski koljači i muslimanske žrtve trebaju da imaju ista prava.

U njemu se navodi da će prijelazna vlast biti “jedino legimitno tijelo koje će predstavljati suverenitet i nezavisnost sirijske države, i jedina koja će predstavljati sirijsku državu međunarodno”.

“Suverenitet i nazvisnost” koja se spominje u tekstu je obična floskula i isprazna retorika ovih otpadnika, koja ima za cilj da obmane sirijski narod zbog toga što je danas i više nego očito da nema nikakve nezavisnosti u prozapadnom režimu porobljenom od strane MMF-a.

Reuters dodaje da režim još nije odgovorio da prijedlog otpadnika i da je delegacija sirijskog režima rekla u srijedu da se pregovori moraju usredotočiti na borbu protiv “terorizma”, njihovog zajedničkog neprijatelja.

Također, zamjenik ministra za vanjske poslove sirijskog režima Faisal Mekdad je naknadno ukazao da je režim voljan razgovarati o prijedlogu opozicije za istjerivanjem stranih boraca, što je prema Reutersu, rijetki primjer zajedničkog stajališta ovih sekularista.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz