Humanitarne organizacije: Kršćanske milicije sprovode etničko čišćenje nad muslimanima u CAR-u (+foto)

Popularno na sajtu

Ako se ciljano nasilje nastavi u Centralno Afričkoj Republici (CAR), nijedan musliman neće ostati u državi, rekao je Piter Boučkaert, upravnik za hitne slučajeve humanitarne organizacije Human Rights Watch (HRW) u srijedu.

HRW je upozorio da francuske i afričke mirovne snage moraju da preduzmu hitne korake da zaštite ostatak muslimanske populacije u Centralno Afričkoj Republici u izvještaju u srijedu.

Human Rights Watch je izvjestila ovih dana gdje je rekla: “Muslimanski narod čije su porodice stolječima živjele mirno u državi su primorane da se sele,” zbog napada kršćanskih anti-Balaka milicija.

Međutim BBC prenosi da je druga humanitarna organizacija rekla da su međunarodne “mirovne snage” bile neuspješne da spriječe etničko čišćenje muslimana u Centralno Afričkoj Republici.

“Anti-Balaka milicije izvode nasilne napade u nastojanju da izvrše etničko čišćenje nad muslimanima u CAR-u,” rekla je Džoan Mariner, visoki savjetnik za krizne odgovore u organizaciji Amnesty International (AI). Napadi kršćanskih milicija su doveli do “egzodusa muslimana historijskih proporcija” stoji u izvještaju spomenute grupe.

Međutim, trebamo se prisjetiti članka u kojem je Put vjernika objavio fotografiju na kojoj je prikazana kršćanska rulja kako pali jednog muslimana i to pred očima francuskog “mirovnjaka” koji je to na transporteru mirno posmatrao u Centralno Afričkoj Republici.

To je potvrdio i Amnesty International koji je kritikovao mlak odgovor međunarodne zajednice na krizu, ističući da su međunarodne snage bile nerade da se suprostave anti-Balaka milicijama, i spore u zaštiti ugrožene muslimanske zajednice.

CAR je zapao u anarhiju u martu 2013. kada su Seleka pobunjenici – koji se u većini izjašnjavaju kao muslimanska grupa milicija – svrgnuli Francisa Bozizea, kršćana, koji je došao na vlast u 2003. također pučem, i postavili Mišela Djotodiaa kao privremenog predsjednika.

Hiljade ljudi je do sada ubijeno, milioni su raseljeni, i desetine hiljada je izbjeglo iz države u susjedni Kamerun i Čad odkad su sukobi izbili, navodi Anadolu Agency koja je prenijela izvještaj HRW-a.

Samo jedna džamija i 500 muslimana je ostalo u pokrajini Jaloke, koja je imala populaciju od 30 000 muslimana i osam džamija prije sukoba. U izvještaju stoji: “Sva bivša muslimanska uporišta u Bandui – sada su gradovi duhova, lišeni muslimanskih stanovnika. Neki anti-Balaka militanti kažu da će ubiti svakog muslimana koji ostane u ovim četvrtima.”

Prema poslijednjim informacijama sinoć je ubijen 21 musliman čiji se kamion pokvario nakon čega su napadnuti od kršćanskih anti-Balaka milicija.

Kako to izgleda na terenu uvjerite se u nastavku. Fotografije koje vam donosimo ovih dana su preplavile društvene mreže i i članke stranih medija. Kliknite na sliku da pokrenete slideshow.

Priprema: Put vjernika

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz