Rusi gađali Ukrajinu ‘nezaustavljivim’ hipersoničnim projektilima

Popularno na sajtu

Rusija je objavila da je po prvi put u Ukrajini koristila svoj najnoviji hipersonični projektil Kinžal, kako bi uništila skladište oružja na zapadu te zemlje.

Ruska agencija Interfax napisala je da to prvi put da je Rusija koristila hipersonični sistem otkako je 24. februara počela slati vojsku u napad na susjednu zemlju.

„Zračni sistem Kinžal sa hipersoničnim aerobalističkim projektilima uništio je veliko podzemno skladište projektila i municije za avione u selu Deliatin u regiji Ivano-Frankovsk“, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije.

Regija Ivano-Frankovsk dijeli 50 kilometara dugu granicu sa članicom NATO-a Rumunijom.

Ministarstvo je još dodalo da su ruske snage koristile protubrodski sistem projektila Bastion da unište ukrajinske vojne objekte u blizini crnomorske luke Odesa.

Deset puta brži od zvuka

Al Jazeera nije bila u mogućnosti nezavisno provjeriti Konašenkove tvrdnje.

Ured predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog nije odgovorio na molbu za komentarom.

Rusija se hvali naprednim naoružanjem, a njen predsjednik Vladimir Putin u decembru je rekao da je Rusija globalni lider u hipersoničnim projektilima, koje je zbog brzine, sposobnosti manevriranja i visine teško pratiti i presresti.

Projektili Kinžal su dio niza oružja predstavljenog 2018. godine.

Al Jazeerin reporter Imran Khan kaže da je uobičajeno da se novi sistemi oružja koriste u ratovima.

„U proteklih nekoliko dana u Kijevu smo vidjeli krstareće projektile lansirane sa teritorije Rusije, koje je ukrajinska protuzračna odbrana presretala“, naveo je Khan u javljanju iz Kijeva.

„Čujemo i to da Rusija u konflikt uvodi dronove-kamikaze. No, ovo je prvi put da čujemo potvrdu o upotrebi hipersoničnih projektila“.

Rusija je hipersonične projektile prvo koristila u vojnoj kampanju u Siriji 2016. godine.

Putin je Kinžal nazvao „idealnim oružjem“ koje leti deset puta brže od brzine zvuka i koje može zaobići protuzračne sisteme odbrane.

“To je projektil koji može nositi nuklearne bojeve glave. Vjeruje se da ga zapadni protuzračni sistemi ne mogu otkriti“, rekla je Dorsa Jabbari, Al Jazeerina reporterka iz Moskve.

“Zato ga zovu nezaustavljivim balističkim projektilom.“

‘Može pogoditi gotovo svaku tačku na svijetu’

Putin je 2018. predstavio niz hipersoničnih oružja u jednom od svojih najratobornijih govora u posljednjih nekoliko godina, rekavši da mogu pogoditi gotovo svaku tačku na svijetu i izbjeći raketni štit koji je napravio SAD.

Sljedeće godine, prijetio je da će rasporediti hipersonične projektile na brodove i podmornice koji bi mogli vrebati van američkih teritorijalnih voda ako Washington krene u raspoređivanje nuklearnog oružja srednjeg dometa u Evropi.

SAD je od ranih 2000-ih godina aktivno razvijao hipersonično oružje, koje može manevrisati i letjeti brzinom od najmanje pet maha, u sklopu svog konvencionalnog programa brzih globalnih napada.

To oružje može omogućiti “odgovarajuće dalekometne opcije napada na udaljene, branjene  i/ili vremenski kritične prijetnje (kao što su rakete u pokretukoje), kada su druge snage nedostupne, zabranjen im je pristup ili im se ne daje prednost”, rekao je bivši zapovjednik generala američkog strateškog zapovjedništva John Hyten.

IZVOR: AL JAZEERA I AGENCIJE

Nove objave

Islamske teme

Islamske teme

Nema poruka za prikaz